»Socialisti in demokrati se bomo še naprej borili za Evropsko unijo, ki bo skušala nuditi pomoč tistim, ki bežijo iz nevzdržnih vojnih območij v njihovi domači državi. V svetu, kjer rasizem, ksenofobija in sovražni govor vse bolj prevzemata duha naše družbe, ostajamo tisti, ki poudarjamo pomen solidarnosti in empatije. Vsak od nas naj se skuša postaviti v čevlje begunca in si predstavljati, koliko krutosti je potrebne, da postane beg od doma edina možnost za preživetje. In ob tem si skušajte odgovoriti: kako bi bili radi sami obravnavani, če bi se znašli v taki situaciji? Odgovor je samo en: s pomočjo, dostojanstveno in spoštljivo."

V Bruselj je bilo povabljenih več kot 100 beguncev in prostovoljcev iz vse Evrope, tudi iz Slovenije, ki bodo na popoldanski konferenci s politiki in predstavniki regionalnih oblasti izmenjali svoje izkušnje in se seznanili z načrti Unije glede vključevanja v družbo držav gostiteljic.

»Ne glede na sovražne zapise, ki jih vsakodnevno dobivam, ne glede na negativno poročanje, ki temelji na številnih neresničnih podatkih, želim ponovno poudariti, da je pri reševanju begunske problematike edina rešitev v skupnem delu, ki pa ne sme biti usmerjeno proti beguncem, temveč za ljudi. Empatija, razumevanje, človeškost in solidarnost so človeške vrednote in zgodovina vedno pokaže, da so koraki, ki temeljijo na njih, koraki v pravo smer.

Apeliram na politike in medije, da nehajo sejati ksenofobijo, strah in s tem vnašati razdor med ljudi, marveč se na osnovi dejstev, in ne govoric, v svojem razmišljanju vrnejo k Heglovi misli, da ni človek nič drugega, kot so njegova dejanja. Kar velja tako za begunce kot tiste, ki imamo privilegij, da živimo v miru in blaginji,« ob dnevu beguncev še sporoča poslanka Tanja Fajon.  

Več informacij o dogodku: klikni tu