“Afriške in evropske voditelje smo pozvali, naj obsodijo nehumano ravnanje z migranti in begunci in ustavijo grozljivo suženjstvo z ljudmi, ki smo mu priča v Libiji. Afričanom, ki bežijo, posebej mladim, moramo pomagati z vlaganjem v razvoj gospodarstva, izobraževanja, s krepitvijo demokracije, človekovih pravic, vladavine prava, z izkoreninjanjem razlogov za beg. Evropa in Afrika morata sodelovati za odpravo revščine in neenakosti, v boju proti podnebnim spremembam, trgovini z orožjem in ljudmi in odlivu denarja v davčne oaze,” je povedala poslanka.

Na srečanju so afriški in evropski parlamentarci danes pozvali voditelje držav in vlad, naj jutri in v četrtek v Abidžanu dosežejo ambiciozen dogovor, ki bo mladim odprl vrata v boljšo prihodnost. 

“Slovenija žal Afriki pošilja slabo sporočilo. Na vrh AU – EU ne bo ne predsednika vlade ne zunanjega ministra, kar žal kaže, da nas razmere v tem delu sveta ne zanimajo. In to me izjemno skrbi. Afričani so nas opozarjali, da so žrtve evropskega izsiljevanja, arogance, trgovanja z orožjem, češ da Evropa pomaga le, če je to v njenem ekonomskem interesu. In brez skupnih naporov mira in stabilnosti ter dostojnega življenja za vse ljudi žal ne bo mogoče zagotoviti,” je še sporočila Tanja Fajon, ki si je v Abidžanu ogledala tudi projekte, financirane s strani Evropske unije za izboljšanje življenja ljudi.

Ob robu parlamentarnega vrha se je sestala z mladimi z obeh celin in s predstavniki nevladnih organizacij, ki so za vrh Afriška unija - Evropska unija pripravili svoje predloge za izboljšanje življenja ljudi, in jih podprla v njihovih prizadevanjih.