"Upamo, da bo poročilo deležno čim širše podpore in da bo boj proti nepoštenim in škodljivim davčnim praksam resnično postal prednost tudi za ministre držav članic v Svetu.
 
Od začetka dela odbora februarja letos smo z zaslišanji in obsežnim delom uspeli potrditi domnevo, da obstaja v Evropi velika davčna konkurenca med državami. Nekatere članice namreč s strategijami različnih "ustvarjalnih" davčnih ukrepov in umetnim dviganjem svojih davčnih osnov privabljajo podjetja in odžirajo davčne prihodke drugim državam.
 
Tovrstni prijemi ustvarjajo neenake porazdelitve davčnega bremena na škodo najbolj krhkih delov družbe, državljanov ter malih in srednje velikih podjetij - in tako sprožajo resna vprašanja o pravičnosti in legitimnosti različnih davčnih sistemov v Evropi.
 
Izogibanje plačilu davka s strani držav ni več izjema, ampak praktično poslovni model.
 
Celo več, zdi se, da med uradniki niti ni več veliko občutka za kršitve in svojih dejanj ne zaznavajo kot sporne. Za korenite spremembe potrebujemo celovit nabor ukrepov, ki bodo zagotavljali ne le vzdržnejši pravni okvir proti nečednim davčnim načrtovanjem, ampak tudi jasna pravila glede preglednosti ter ustrezne kazni za morebitne neskladnosti," je še dejala Fajonova.