Združenje zgodovinskih mest Slovenije deluje od leta 2001 in povezuje najstarejša slovenska mesta: Idrijo, Koper, Kostanjevico na Krki, Kranj, Novo mesto, Piran, Ptuj, Radovljico, Slovenske Konjice, Škofjo Loko, Tržič, Žužemberk, mesta, ki imajo stara mestna jedra zaščitena za kulturni spomenik ter družbe in organizacije, ki sodelujejo pri prenovi kulturne dediščine. Cilj povezovanja je osveščanje o pomenu kulturne dediščine in zapuščine naših prednikov  ter oživitev mestnih jeder, kar je v svojem nagovoru poudaril tudi slavnostni govornik župan Pirana Peter Bossman.

Gostiteljica razstave Tanja Fajon je izpostavila pomembnost povezovanja zapuščine naših prednikov z novodobnimi in privlačnimi trendi. Opozorila je na pomen ohranjanja te bogate zgodovinske dediščine in tujim gostom sporočila še dodaten čar, ki povezuje stara mestna jedra. To je, da lahko mesta praktično obiščejo v enem dnevu. Spomnila pa je tudi, da smo edina država na svetu, ki ima v svojem imenu besedo 'love' - ljubezen, in da smo Slovenci na svojo deželo še posebej ponosni, posebej zaradi njenih narovnih danosti.

Razstavo je uradno odprl  veleposlanik Slovenije v Belgiji Matjaž Šinkovec, ki je izrazil zadovoljstvo, da so zgodovinska mesta našla pot tudi do Bruslja in opozoril na problem zamiranja mestnih jeder in selitev dogajanja na obrobje.

Gostje so lahko uživali tudi v slovenskih kulinaričnih dobrotah, ob potici in vinu, za pridih srednjeveške tradicije pa so poskrbeli plesalci iz Žužemberka.