"Spoštovani predsednik Juncker, čestitke za vaš govor!

Tri kritične stvari mi ležijo na srcu, omenili ste jih:  vladavina prava, mladi, Zahodni Balkan.

Vladavina prava ni a la carte, ste dejali. Izjemno pomembno. Načela pravne države, sodbe sodišč je treba spoštovati. Jih Poljska, Madžarska, Hrvaška danes spoštujejo? Države ne morejo samovoljno diktirati, kaj bodo in česa ne bodo spoštovale. Komisija mora ukrepati!

To je pot, da bodo državljani spet zaupali Uniji! Da ukrepamo, ko so kršeni temeljni principi svobode, enakih priložnosti, demokracije! Mladi Evropejci postajajo nezainteresirani. So priča neodgovornim politikom, visoko brezposelni in brez perspektive.

Še posebej težko jim je v državah Zahodnega Balkana. Ta del Evrope postaja vse bolj nevaren poligon geostrateških interesov. Ponovna eksplozija lahko za vedno poruši evropski mir. In spomnila vas bom na zavezo o verodostojni širitveni politiki.

Spoštovani predsednik. Ne bi se mogla bolj strinjati. V Evropi ne sme biti drugorazrednih držav in drugorazrednih državljanov.

Zato investirajmo v Evropo, ki ne bo trdnjava, ki ne bo celina ograj, nestrpnosti, sovraštva. Moja največja želja je, da v Evropi spet zadihamo s polnimi pljuči! Zato potrebujemo pogum in razum in zavezništvo vseh institucij in Evropejcev!"