"Srebrenica. Sinonim za najbolj nečloveške dogodke v Evropi po koncu druge svetovne vojne. Sinonim za najbolj izprijen motiv, ki ga lahko poganja ali si ga izmisli človeški um. Sinonim za najbolj brutalne zločine proti človeštvu zadnjih 60-ih letih, ki bo še dolgo rezal v živo rano medetnične sprave v Bosni in Hercegovini," je ob današnjem dnevu spomina dejala evropska poslanka Tanja Fajon.

Danes bodo v Potočarih nedaleč od Srebrenice pokopali še 520 žrtev, ki so jih v zadnjem letu uspeli identificirati s pomočjo DNK analize. Med temi žrtvami je tudi šest dečkov, ki so bili v času pobojev mlajši od 15 let. Družine žrtev se danes že ves dan zbirajo pred spominskim centrom v Potočarih. Prizor, ob katerem te spreleti srh, je klasičen: z dolgimi kolonami krst, ki so že pripravljene za pokop.

To je žalosten dan za Bosno in Hercegovino in žalosten dan za Evropo. Na ta dan pred 17 leti je Evropa vsekakor padla na zrelostnem izpitu in izgubila vso kredibilnost ter zaupanje. ''Dolgih 17 let žene se vedno iščejo svoje može, sinove in hčere, svoje brate in očete, vnuki in vnukinje svoje dede,'' je dejala Fajonova.

Naj spomnimo še enkrat, da je bila Srebrenica julija 1995 zaščitena enklava ZN, ko so jo obkolile sile bosanskih Srbov pod vodstvom generala Vojske Republike Srpske Ratka Mladića. Vojaki so ločili moške od žensk in le v nekaj dneh izvedli poboj več kot 7 tisoč moških in dečkov muslimanskega etničnega porekla.

Posmrtni ostanki žrtev še vedno ležijo v številnih množičnih grobiščih po vsej vzhodni Bosni.