Najtemnejši spomin evropske zgodovine po koncu druge svetovne vojne, najbolj izprijen zločin, najstrahotnejša tragedija. Vse to je Srebrenica. Mnogi svojci še danes čakajo na priložnost za dostojen pokop. Srebrenica ni samo genocid, ki se nikoli ne bi smel zgoditi, je tudi ogledalo človeštvu.
 
»Sovraštvo rodi sovraštvo. Kako se odzovemo na strahotna dejanja, ki so se dogajala v ne tako daljni zgodovini, pove veliko o nas samih, kot tudi o naši družbi,« je ob današnji obletnici genocida v Srebrenici povedala poslanka S&D v Evropskem parlamentu Tanja Fajon. »Nova realnost življenja s pandemijo letos ne dovoljuje obeležitve spomina na Srebrenico v tolikšnem obsegu kot vsa leta poprej, a sporočilo ostaja enako. Danes bi ga rada še posebaj poudarila - ne dopustimo, da se nestrpnost sprevrže v sovraštvo, ta pa zamegli um, ki je pripravljen na najbolj sprevržna dejanja. Mir ni samoumeven, a je neprecenljiv je še dodala Tanja Fajon. 
 
Zgodovine ne smemo in ne moremo potvarjati ali jo izkoriščati za svoj interes. Lahko pa se iz nje kaj naučimo. Predvsem to, da svet potrebuje politiko vključevanja, spoštovanja in strpnosti. »Želim si iskrene in težko pričakovane sprave prebivalcev Bosne in Hercegovine in celotne regije Zahodnega Balkana. Ljudje si to močno zaslužijo. Verjamem, da prihodnost države leži v Evropski uniji. Želim si, da skupaj ustvarjamo raznoliko družbo, ki temelji na mirnem sobivanju,« je zaključila poslanka.