"Predlog o kvotah je sicer ambiciozen, a je njihova uvedba prav zaradi odzivov v državah članicah še močno negotova. Verjamem, da bo predlog o prevzemu več kot tisoč beguncev tudi med Slovenci sprožil polemične razprave, a želim si, da bo prevladal razum, ko bomo odločali o usodi človeških življenj.
 
Predlog načrta je sicer pomanjkljiv, saj za zdaj konkretno vsebuje zgolj povečanje sredstev za nekaj sto milijonov evrov ter nekaj pilotnih projektov. Predvideva tudi več pristojnosti in denarja EU agencijam, zlasti za potrebe vračanja nezakonitih migrantov.
Komisija se zaradi pritiskov članic očitno še vedno izogiba uveljavitvi skupnih pravil za izdajanje humanitarnih viz, kar bi predstavljalo varno in zakonito pot beguncev do evropskega ozemlja.
 
Čeprav strategija zajema ukrepe v boju proti nezakonitim priseljencem in tihotapcem ljudi ter za močnejšo skupno azilno in migracijsko politiko, so napovedi o krepitvi poostrenega nadzora na zunanjih mejah EU in na morju nekoliko zaskrbljujoče.
Tudi sicer pogrešam celovito strategijo, kako učinkoviteje ustavljati nasilje in vojne in s tem povezane vzroke množičnega izseljevanja ter bolj učinkovito porabo razvojne pomoči, ki jo Unija kot največja donatorica namenja manj razvitemu svetu.

Evropska azilna in migracijska politika odloča o usodi človeških življenj. Prišel je čas, ko bomo spoznali resnično pripravljenost vlad in Evropejcev, da si nehamo sramotno zatiskati oči in pomagamo ljudem v stiski," je povedala Fajonova.