"Srbija je v zadnjem mesecu naredila velik napredek in dokazala, da je resna partnerica s svojo proevropsko držo, kar je potrdila tudi v dialogu s Prištino," je dejala poslanka, ki pozdravlja dogovor, ki sta ga Beograd in Priština dosegla v Bruslju prejšnji teden o zastopanosti Kosova v regionalnem sodelovanju in izvajanju skupnega upravljanja meja na severu Kosova. "Ta dogovor vrata odpira tudi Kosovu in prvim pogodbenim odnosom z EU in je pomembno sporočilo tudi državam v regiji, da pospešijo prizadevanja na evropski poti. Upam, da bo tudi Kosovo letos korak bliže EU."
Fajonova je še dodala: "Predvolilno obdobje bo nov dokaz zrelosti, da gre država po pravi poti brez nacionalistične in populistične retorike. Upam na hiter začetek pogajanj, saj bi bilo to pomembno sporočilo tudi drugim državam v regiji, da se izpolnjevanje zavez obrestuje in da Evropska unija z nadaljevanjem širitve misli resno."
Status kandidatke je šele začetek dolge in naporne poti. Hitrost preskovanja ovir bo odvisna od predanosti oblasti v Beogradu pri izpolnjevanju nalog.