Odprli so pot licenciranju v izobraževanju, informiranju, znanosti. Uvajajo filtre. Posmeh svobodi in sramota za digitalno družbo," je po današnjem glasovanju v Strasbourgu dejala evropska poslanka Tanja Fajon. 

Fajon, ki si je ves čas prizadevala za spremembe, je tudi danes glasovala proti sprejemu direktive, saj so vnešeni popravki še vedno prinašali velike pomisleke. Nad rezultatom je razočarana. 

»Že dolgo zagovarjam stališče, da sta poleg razvpitih členov 11 in 13 (sedaj 13 in 15), zelo problematična tudi člena 3/3a (sedaj 3 in 4) in 4 (sedaj 5).  Na škodljive in kritične člene so opozarjali državljani, piratske stranke, organizacije civilne družbe, a so jih  zagovorniki direktive označevali za »Googlove plačance«. Nanje so opozarjale tudi številne izobraževalne in znanstvene ustanove, evropski akademiki, tudi slovensko Ministrstvo za izobraževanje. Tudi sama zagovarjam koncept plačila za avtorsko delo, vendar ta direktiva že od začetka ni pravi način za njihovo poplačilo in bo, prepričana sem, imela zelo slabe učinke. 

Poslanci so sprejeli škodljiv in beden kompromisni predlog. Danes je bil poteptan javni interes, svoboda v izobraževanju, raziskovanju.

Ne verjamem, da se tisti, ki so podprli direktivo, zavedajo, kakšne bodo posledice plačljivih licenc, uvedbi katerih je bila danes odprta pot, kakšna bo škoda za male avtorje, mlade startupe, preiskovalne novinarje, kaj bodo prinesle obveznosti filtriranja, kako okrnjen bo prenos informacij. In ob tem bodo nemoteno bogatele platforme, ki so jih s to reformo želeli omejiti.

Sramotno, da smo naslednji generaciji zaprli pot v svobodno digitalno okolje.«

 

Vir fotografije: www.europarl.europa.eu