"Vaša sporočila so danes izjemno pomembna, posebej v luči težko pričakovane strategije o širitvi. Veste, da z zaskrbljenostjo spremljamo ravnanje vaše vlade po odločitvi arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško. Slišali ste predsednika Junckerja.

Nobena druga država Zahodnega Balkana ne bo vstopila v Unijo, če ne bomo rešili meja. Mi rešitev imamo. Arbitražno. In odločitve sodišč je treba spoštovati. Tu ne gre za vprašanje nekega povsem novega kompromisa. Kakšno bo vaše sporočilo državam Zahodnega Balkana, če vaša vlada razsodbe arbitražnega sodišča ne bo spoštovala? Komisija Balkanu danes svetuje, naj se v primeru nerešnih meja zateče k arbitražnim rešitvam. Zakaj zavračate pomoč Evropske komisije? In kako mislite v Schengen, kar je naša skupna ambicija?

Pozivam vas, da storite vse, da naši državi izideta iz situacije, ki predvsem škoduje ljudem, našim ribičem. Vsako zimo so Hrvatje na slovenskih smučiščih, vsako poletje smo Slovenci na hrvaški obali. Naša skupna skrb je, da ohranimo dobre in prijateljske odnose tudi v prihodnje.

Srečno vam želim."