Tanja Fajon je podprla predloge Evropske komisije za koordinacijo ukrepov, povezanih z nadzorom na notranjih mejah, in med drugim poudarila, da je potrebna večja solidarnost med državami v schengenskem prostoru glede omejitev, posebej med sosednjimi državami, vključno z bolj jasnimi informacijami o sprejetih ukrepih (kot so zeleni pasovi), za zaščito verige s preskrbo, omogočanje potovanja ključnih delavcev, ljudi, ki se vračajo domov, in tovora.

»Države članice morajo spoštovati pravila EU. Nadzori na notranjih mejah morajo biti transparentni, upravičeni, sorazmerni, določeni glede na vrsto transporta in nediskriminatorni. Ukrepe na notranjih mejah morajo nadzorovati tako Evropska komisija kot države članice, in jih je treba odpraviti, takoj ko bo to mogoče,« je dejala Fajon in pozdravila napore komisarke za ohranitev schengenskega prostora. »Veseli me optimizem komisarke, da bomo Schengen ohranili, da sta danes koordinacija in sodelovanje med državami boljša. Komisarka je sicer kot velik problem poudarila popolno zaporo mej v Srbiji, tudi za lastne državljane, kar gre v škodo predvsem državi,« je povzela poslanka.

Komisarka je v pogovoru pojasnila, da je komisija vzpostavila posebno COVID delovno skupino za meje. Glede groženj notranji varnosti pa je izpostavila porast organizirane trgovine z drogami, možnost kibernetskih napadov, nadaljevanje terorističnih aktivnosti Daesh in porast lažnih novic.

»Evropska komisija je samo v zadnjih dneh odkrila okoli 26 tisoč novih domen na spletu, ki širijo lažne novice glede korona virusa. To je skrb vzbujajoče in državljani se morajo zavedati, da je na spletu glede širjenja bolezni veliko laži in dezinformacij. Nujno je preverjanje virov, predvsem pa profesionalno, verodostojno in uravnoteženo poročanje,« je dejala Tanja Fajon.

O krizi na grških otokih žal ni pozitivnih novic. Po besedah komisarke Johansson so razmere dramatične, premeščanje z otokov ne deluje, grška vlada razmer nima pod nazdorom, na otokih je ujetih že več kot 42 tisoč ljudi v nehumanih razmerah.

»Strinjali smo se, da bi morali nujno pomagati vsaj otrokom in najbolj ranljivim osebam in jih v nekaj dneh - preden tudi tam izbruhne virus Covid-19 - premestiti v države članice EU. Solidarnost je v teh dneh ključna in vrata za pomoč se hitro zapirajo,« je ob tem povedala poslanka. Turčija je meje z EU zaprla.

Izjava poslanke je na voljo tudi preko video povezave tukaj. 

Evropski parlament bo ta četrtek na izrednem zasedanju sprejemal vse predlagane ukrepe Evropske komisije v zvezi s korona virusom.