Programski kongres stranke je zastavil cilje predvsem na področju okoljske, socialne in razvoje politike, o čemer je tekla tudi beseda na zelo dobro pripravljenih panelih.

Tanja Fajon je poudarila, da je cilje treba izbirati glede na možnosti njihove uresničitve in ne samo po tem, kar je trenutno moderno. Izboljšanje okoljske politike z zastavljanjem ambicioznih ciljev nedvomno lahko da rezultate: »V Evropskem parlamentu smo se zavezali, da razglasimo izredne podnebne razmere. Trumpova napoved, da izstopi iz pariškega podnebnega dogovora, ni presenetljiva, je pa okrepila zavest, da mora Evropa prevzeti odgovornost! Ravno socialni demokrati moramo biti vodilna sila na področju zelene razvojne politike, saj zelena politika očitno ni politika konservativcev. Socialni demokrati imamo prvega podpredsednika prihodnje Evropske komisije Fransa Timmermansa, ki bo odgovoren za zeleno politiko. In Frans razume, da njegova zaveza evropskemu zelenemu dogovoru pomeni odgovornost do državljanov, do strokovnjakov, do mladih, ki z Greto Thunberg zahtevajo podnebno pravičnost. In ti mladi imajo svoj glas tudi v Sloveniji in so slišani. Podpiramo jih!« je poudarila poslanka.

Je pa opozorila tudi, da lahko pride do težav, če ne bomo imeli močne vlade in političnega konsenza v državi o strateških usmeritvah: »Socialni demokrati ne smemo vztrajati za vsako ceno v vladi, če se bo ta spogledovala z desnimi politikami. V vsakem primeru pa je pomembno,da to, kar bomo danes obljubili, tudi naredimo! Čas bo dokazal našo iskrenost. Vesela in ponosna sem na delo, ki se ga Socialni demokrati lotevamo, ker verjamem, da smo na pravi poti.«