“Srečali smo se Američani in Evropejci, ki nam ni vseeno za prihodnost dvostranskih odnosov. Ameriška administracija pod vodstvom Donalda Trumpa ruši zaupanje na obeh straneh Atlantika in močno načenja odnose z evropsko celino. Skrb za varnost je upravičena, saj so lahko posledice nepredvidljive in nepremišljene ameriške politike izjemne. Odnosi še nikoli niso bili na tako nizki ravni, kar potrjuje tudi najnovejša trgovinska vojna,” je ob koncu obiska dejala Tanja Fajon.

Delegacija Socialistov in demokratov se je med drugim sestala z ameriškimi kongresniki in senatorji, predstavniki ameriškega State Departmenta, sindikatov in Mednarodnega denarnega sklada.

Tanja Fajon je kot govorka sodelovala tudi v dveh javnih razpravah o ženskah v čezatlantskih trgovinskih odnosih in varovanju osebnih podatkov in zasebnosti.

“Izmenjava mnenj je ključna za razumevanje in nadgradnjo odnosov tam, kjer moramo skupaj krepiti varnost in blagostanje ljudi. Ko gre za ženske, je bilo moje ključno sporočilo, da trgovinska politika žensk še vedno ne obravnava enakopravno. Ženske so manj plačane za enako delo, kot ga opravljajo moški, njihova delovna sila je tako v javnem kot zasebnem sektorju še vedno manjvredna. Družbe z večjo uravnoteženostjo spolov ne ponujajo le boljših socialno ekonomskih priložnosti za ženske, ampak je njihov razvoj tudi hitrejši. Razvoj gospodarstva in enakopravnost v družbi gresta z roko v roki,” je dejala Fajonova.

Evropska poslanka je sicer velik del pozornosti v pogovorih namenila zlasti aktualnim razpravam o spletnih gigantih Facebook, Google, Amazon in ukrepom o varovanju zasebnosti in osebnih podatkov uporabnikov. “Gre za zelo občutljivo točko v ameriško-evropskih odnosih. Osebni podatki uporabnikov so danes novo zlato. Ljudje smo vse bolj podvrženi popolnemu nadzoru, s pomočjo zbiranja podatkov nas profilirajo na način, ki globoko posega v našo zasebnost, računalniški algoritmi pa nam omejujejo svobodo izbire in izražanja. Manipulacija z našo zasebnostjo ogroža temelje demokracije. Evropa je z regulacijo korak pred ZDA, a največjo odgovornost nosijo spletni velikani, zato bo treba ukrepe še poostriti. Zasebnost je v Evropi temeljna človekova pravica,” je poudarila poslanka.