"Z vzpostavljanjem enotnega telekomunikacijskega prostora namesto obstoječih 28 uresničujemo še enega izmed ciljev strategije Evropa 2020. Enotni trg bo s pomočjo odprtega interneta in storitev temelj inovativnega in pametnega digitalnega gospodarstva, ponudil bo tudi nova delovna mesta. Ponudniki bodo lažje zagotavljali konkurenčne in varne elektronske komunikacijske storitve za posameznike in podjetja po vsej EU.

Skrajni čas je, da izkoristimo nove vire za rast. Evropa namreč z zgolj 6 odstotki 4G mobilnih naročnin močno zaostaja za Ameriko, Korejo in Japonsko, kjer je ta delež 88-odstoten. Poleg tega ima zgolj 2 odstotka evropskih gospodinjstev dostop do hitrih širokopasovnih povezav. Neizkoriščen potencial enotnega trga je ocenjen na 110 milijard evrov, kar je toliko, kot Slovenija porabi v 11 letih.

Pomembno je tudi, da bomo do decembra 2015 dokončno odpravili vse stroške gostovanj za odhodne in dohodne klice, sporočila in prenos podatkov v EU.

Glede definicije neodvisnosti spleta kompromis sicer ni bil dosežen, vendar smo predstavniki skupine socialistov in demokratov s predstavniki nevladnih organizacij bistveno izboljšali besedilo in uspeli ohraniti pravšnjo mero nevtralnosti in dostopa do internetnih vsebin. Navkljub pritiskom smo uspeli zaščititi potrošnike in državljanom povsod po Uniji omogočili enake pravice in enake možnosti," je še dodala Fajonova.

Sedaj mora svojo nalogo opraviti še Svet, zato apeliramo na grško predsedstvo, da ambiciozneje in čim prej oblikuje stališča.
 
Razpravo si je moč ogledati na povezavi.

 

Vir fotografije: Evropski parlament