»Forum je namenjen tudi pogovoru o izpolnitvi še zadnji obvez, ki jih je Evropska unija zadala Severni Makedoniji in Albaniji na njuni poti do članstva v EU. Slovenija ima tu svojo odgovornost in priložnost, saj je Zahodni Balkan ena od prioritet predsedovanja, kar me veseli,« je dejala poslanka Fajon.

Poudarila je, da je po težkem letu, ki je za nami, po zdravstveni in socialni krizi čas, da svoje sile usmerimo tudi v svojo soseščino, od koder mladi ljudje odhajajo, ker trenutno nimajo prave vizije.

»Zato srčno upam, da bomo v pol leta naredili vse, kar je v naši moči, da bomo ambiciozni v tem, da do konca leta uresničimo, kar si je začrtala vlada – to pa je, da odpremo pristopna pogajanja s Severno Makedonijo in Albanijo in odpravimo vizume za Kosovo. Te obljube je EU dala že davno,« je povedala Tanja Fajon. 

Nikola Dimitrov, podpredsednik vlade Severne Makedonije in eden od gostiteljev foruma, je pojasnil, da je svojo pot pristopanja k EU Severna Makedonija začela takoj za Slovenijo, stabilizacijsko pridružitveni sporazum je podpisala celo pred Hrvaško: »V zadnjih 14 letih smo napeli vse sile, da bi obrnili tok in ujeli trenutek, da bi naslednjim generacijam omogočili, da bi Evropo lahko živeli doma in jim ne bi bilo treba odhajati iz države. Nekajkrat smo bili razočarani, kljub svojim rezultatom. Naše upanje je sedaj pri slovenskih prijateljih. S Slovenijo delimo skupno zgodovino in evropsko prihodnost. Nimamo vprašanj, ki bi nas delila, imamo pa mnoga področja, ki nas povezujejo. Sloveniji želimo uspešno predsedovanje, naj izkoristi priložnost za uresničitev vseh zadanih nalog. Vera v to, da lahko delimo skupno evropsko prihodnost je ključna za vlado in za ljudi.«

Poslanka Tanja Fajon se bo na Prespanskem forumu mudila še jutri, ko bo dopoldan govorka v panelu o priložnostih in pridobitvah, ki jih Zahodni Balkan prinaša v Evropsko unijo.   

 

Posnetek poslankine izjave je na voljo na povezavi.