V pismu izražajo zaskrbljenost zaradi nevarnosti povečanja trgovine z belim blagom, povezane predvsem s spolnim izkoriščanjem žensk in prostitucijo med športnimi dogodki.

Tanja Fajon (tudi podpornica akcije Evropskega ženskega lobija ”Skupaj za Evropo brez prostitucije”) je opozorila na pretresljive podatke iz preteklosti: "V času olimpijskih iger v Vancouvru so se prostitucija in z njo povezani posli povečala za petkrat, podobna je izkušnja z atenskih olimpijskih iger. Predvsem so na udaru ženske in deklice. Pri tem največji problem predstavlja trgovina z belim blagom in spolno izkoriščanje, ki sta neposredni posledici večjega povpraševanja po prostituciji v času tovrstnih dogodkov."

PES v pismu izraža bojazen, da se bo nevarni trend ponovil tudi ob športnih dogodkih na Poljskem, Ukrajini in Veliki Britaniji, zato komisarki poziva, da države članice opozorita na  ukrepe, ki jih je sprejel  Svet EU leta 2006. 

“Pomembna je preventiva, predvsem osveščanje potencialnih žrtev, potrebujemo tudi primerno usposobljene policijske enote. Države morajo sprejeti mehanizme za oceno tveganja in se povezati z organi pregona v drugih državah, ključnega pomena pa je sodelovanje z nevladnimi organizacijami, “ je vsebino pisma povzela Tanja Fajon. V pismu PES predlaga tudi vzpostavitev centrov za stalno pomoč in posebnih SOS telefonov, kamor bi se (potencialne) žrtve lahko zatekle.

Primer tovrstne dobre prakse je Nemčija, ki je po priporočilih Sveta EU z nevladnimi organizacijami pripravila zelo močno in udarno ozaveščevalno kampanjo v času zadnjega svetovnega nogometnega prvenstva, ki je dala spodbudne rezultate.