V razpravi z naslovom "Kako naklonjena je EU nadaljnjim širitvam" je Fajonova
čestitala organizatorjem za modro izbran dan konference, ko Evropski parlament odloča o polnopravnem članstvu Hrvaške v EU. "Pričakujem veliko podporo na glasovanju in Hrvaški iskreno čestitam. Vstop Hrvaške dokazuje, da se širitveni proces nadaljuje," je dejala.

Podpredsednica pridružitvenega odbora EU-Hrvaška je Hrvaški čestitala tudi v popoldanski razpravi v Evropskem parlamentu, a dodala, da se z današnjim dnem oziroma podpisom pristopne pogodbe delo ne sme končati, saj pričakujemo napredek in nadaljevanje reform.
Poslanka je izrazila skrb zaradi poskusov nekaterih članic v EU, da bi začasno ustavile nadaljnje širitve. Izrazila je upanje, da bo decembrski vrh EU dodelil status kandidatke Srbiji in datum za začetek pristopnih pogajanj s Črno goro in Makedonijo.

Časi so težki, a po krizi vedno pride obdobje rasti in napredka. Verjamem, da se bo to spet kmalu zgodilo," je dejala poslanka in v luči nadaljnjega širjenja EU izpostavila pomen dobrih primerov iz preteklosti, ki se morajo nadaljevati.
"Odprava vizumov je bila posebej pomembna za mlade generacije. Mladi bodo v prihodnje prevzeli odgovornost. Na njih je, da bodo razumeli preteklost, presegli spore in meje v glavah in delali za skupno evropsko prihodnost. Za njih in za prihodnje generacije delimo to skupno odgovornost približevanja držav v regiji EU," je poudarila poslanka. Opozorila je sicer na negativno ozračje v EU, ki ga sama občuti v pogajanjih o uvedbi mehanizma za začasno prekinitev brezvizumskega režima, in države pozvala k ukrepom za preprečevanje zlorab. "Ne smemo dovoliti, da bi ljudje na Zahodnem Balkanu kadarkoli spet potrebovali vizume za potovanja v EU. K izpolnjevanju pogojev moramo čim prej spodbuditi tudi Kosovo. Svoboda gibanja je temeljna vrednota evropskega povezovanja, za države Zahodnega Balkana pa je EU edina prava pot. Reforme, ki jih morajo izpeljati vlade, niso izsiljevanje Bruslja, ampak so reforme, ki jih ljudje in države potrebujejo  za napredek," je še sklenila poslanka.

V razpravi so poleg Fajonove sodelovali zunanji minister Samuel Žbogar, ministrica za evropske integracije Albanije Majlinda Bregu, zunanji minister Makedonije Poposki, Generalni direktor EK za širitev Stefani Sannino, omizje pa sta moderirala generalni sekretar Prijateljev Evrope Giles Merritt in dopisnik revije The Economist Tim Judah.