Širitvena politika naj obdrži kredibilnost

Evropska poslanka in podpredsednica S&D Tanja Fajon je ob današnji predstavitvi poročil o napredku držav Zahodnega Balkana v zunanjepolitičnem odboru EP poudarila, da mora proces širitve ostati obojestranski: »Če države kandidatke izpolnijo obljube, moramo ta napredek nagraditi. Državam zahodnega Balkana in Turčiji je treba jasno pokazati, da jih pri izvajanju napornih reform podpiramo, a da so te v prvi vrsti pomembne za njihov lastni napredek. Od hitrosti reform bo odvisna tudi hitrost približevanja posamezne države EU,« je dejala poslanka.

Pozdravila je viden napredek, ki so ga nekatere države dosegle, in obžalovala nekatere zastoje.
»Črna gora nadaljuje z reformami s področja pravne države. Spodbudno sporočilo – čeprav po večmesečni zamudi - je včerajšnje imenovanje generalnega tožilca. Srbija je od začetka pogajanj pokazala visoko raven strokovnosti in pripravljenosti na izvajanje reform, v prihodnje pa bo treba dati nov zagon tudi procesu normalizacije odnosov s Kosovom. Žal pa veliko skrb še vedno predstavlja stanje na področju svobode medijev in izražanja, kot tudi varstva predstavnikov manjšin in ranljivih skupin. Kosovo si ne more privoščiti nadaljnjih nesoglasij pri imenovanju vlade, ker s tem nevarno zavlačuje nadaljevanje reform s področja pravne države, javne uprave in gospodarskega upravljanja, kot tudi postopek vizumske liberalizacije, v katerem so do zdaj sicer pokazali napredek. Več naporov mora država vložiti tudi v nadaljevanje dialoga s Srbijo. Delim skrbi s komisarjem Fülejem, ker Bosni in Hercegovini žal ni uspelo doseči napredka na temeljnih področjih. Od nedeljskih volitev bo odvisna nadaljnja usoda države, njena verodostojnost in zrelost. Skrajni čas je za odgovorno politiko in začetek izpolnjevanja obvez, ki jih je BiH dala v procesu približevanja EU. Politiki se morajo zavedati, da so v službi državljanov in ne lastnih interesov.

Želim tudi, da bo Makedonija po že šestem priporočilu za začetek pogajanj za članstvo vendarle uvidela, da je ključ za to predvsem v njenih rokah. Vesela sem, da je Albaniji s konkretnimi dejanji in reformami uspelo pridobiti pozitivno oceno Komisije in pričakujem, da bo to dinamiko nadaljevala. Nesoglasja med političnimi stranmi v državi se morajo čimprej končati. Bojkot opozicije predstavlja grožnjo stabilnosti in zavira proces reform.

Prihodnji komisar za širitev Avstrijec Hahn je na svojem zaslišanju z veliko gorečnostjo napovedal nadaljevanje politike širitve in ta njegova prizadevanja bomo v Evropskem parlamentu seveda podprli. Posebej v luči dejstva, da v programu nove Evropske komisije prihodnjih pet let ni predviden vstop novih držav v EU. Nad politiko Komisije na področju širitve bomo še naprej ostro bdeli in storili vse, da bomo državam v čim boljšo oporo v njihovih prizadevanjih. Tu lahko pomembno vlogo v prihodnjih letih prevzame tudi Slovenija z aktivnejšo zunanjo politiko do zahodnega Balkana," je poročila o napredku komentirala Fajonova.