V pogovoru o perspektivi Zahodnega Balkana je poslanka poudarila, da mora biti širitev evropski strateški cilj. “Socialni demokrati smo se vedno zavzemali za pospešek pri širitvi Evropske unije in to vprašanje vztrajno vračali na agendo,” je dejala. Jasen je bil tudi predsednik portugalske vlade Antonio Costa: “S tega omizja mora danes priti jasen pozitivni signal za širitev, ki smo jo vedno podpirali. Naše podpore pa mora biti deležna tudi socialna demokracija v Sloveniji in upamo na nove zmage.” 

Voditelji iz regije Zahodnega Balkana sicer izražajo razočaranje nad napredkom v pristopnem procesu. Poglobitev sodelovanja z regijo je pomembna, a še pomembnejši bi moral biti pospešek priključevanja držav iz regije Evropski uniji. “Zato je treba dati procesu širitve nov zagon in legitimnost, za kar mora EU izpolniti svoje obljube, države Zahodnega Balkana pa odločno izpolniti pogoje za dobro delovanje pravosodja in boj proti korupciji,” je poudarila Tanja Fajon, ki je že na včerajšnjem srečanju z predstavniki Stranke evropskih socialistov povedala, da EU ne bo zaključena zgodba, dokler Zahodni Balkan ne bo del nje. Ob tem pa opozorila, da bodo v prihodnosti ključna vprašanja vladavine prava, s katerimi imata težave tako Zahodni Balkan kot tudi EU.

Poslanka Fajon je danes komentirala tudi slovensko predsedovanje svetu EU. “Ni še čas za končne ocene, ampak na zajtrku s socialdemokratskimi predsedniki evropskih vlad se nisem mogla znebiti vtisa, da je slovensko predsedovanje zamujena priložnost. Evropska unija lahko izzive uspešno rešuje skupaj, ne pa razdeljena. Žal je k tej razdeljenosti z umeščanjem Slovenije v napačni klub z napačno politiko močno prispevala prav slovenska vlada.”

Tanja Fajon se je ob robu Vrha EU – Zahodni Balkan sestala še s predsednikoma vlad Španije in Portugalske Pedrom Sanchezom in Antoniom Costo ter več voditelji socialno-demokratskih strank, med njimi z Aleksisom Ciprasom (Siriza, Grčija) in Pedjo Grbinom (SDP, Hrvaška).