Napredek držav Zahodnega Balkana je letos, po poročilih Evropske komisije, povečini omejen, posebej ko gre za spoštovanje vladavine prava, delovanja institucij, neodvisnega sodstva, svobode medijev. Poročila izpostavljajo korupcijo, organizirani kriminal, nizko raven političnega dialoga, ter šibko vključenost civilne družbe. Ogrožena je verodostojnost širitvenega procesa. Nujno je treba odpraviti blokado med Bolgarijo in Severno Makedonijo. Pristopna pogajanja s Skopjem in Tirano se morajo začeti čimprej, še letos. Evropska unija mora končno odpraviti tudi vizume za državljane Kosove. Vse to so stare in neizpolnjene obljube Unije, ki povzročajo naraščanje evroskepiticizma v regiji”, je ob robu predstavitve poročil še dejala evropska poslanka Fajon.

Komisar za širitev in soseščino Varhelyi se je poslanki Fajon in poslancu Evropske ljudske stranke Bilčiku na zasedanju pristojnega EP odbora posebej zahvalil za njuno posredovanje v medstrankarskem dialogu v Srbiji, katerega namen je izboljšanje pogojev za demokratične in poštene volitve prihodnje leto.

“Podpora EU institucij v pogajanjih v Srbiji je ključna. Posredovanje EP v Srbiji je zahtevno, saj je politično ozračje močno načeto, med ljudmi je prisotno nezaupanje v institucije. V medstrankarskih pogajanjih smo nedavno dosegli dogovor v 16 točkah in vlada se je zavezala, da ukrepe za izboljšanje politične atmosfere in pogojev za volitve izpolni v dogovorjenih rokih. S kompromisom ni zadovoljna nobena stran, a pogajalci Evropskega parlamenta bomo izpolnjevanje zavez pozorno spremljali. Komisija je Srbiji sicer priporočila odprtje dveh novih svežnjev poglavij v pristopnih pogajanjih, a raje bi videla, da bi država najprej izpolnila dogovore za poštene in svobodne volitve in zagotovila politični pluralizem z vstopom demokratične opozicije v parlament,” je še dejala predsednica delegeacije SAPC za sodelovanje med EU in Srbijo.

Na polovici mandata Evropske komisije Tanja Fajon glede nadaljevanja širitve ostaja zmerno optimstična. “Zavedamo se, da je širitev na kocki. Naša verodostojnost je na kocki. Do konca leta, še v času slovenskega predsedovanja Svetu EU, moramo imeti rezultate. Na EU je, da izpolnimo obljube. Volitve v državah rezultatov ne smejo zaustaviti. Čas bo pokazal, na kateri strani smo. V politični skupini S&D smo bili in ostajamo zagovorniki širitve EU na Zahodni Balkan čimprej po izpolnitvi pogojev s strani držav ZB regije.”

 

Vir fotografije: vocaleurope.eu