Danes je pomemben dan tako za obe državi, ki sta s storjenim napredkom dokazali zavezanost evropskemu približevanju, kot tudi za regijo in Evropsko unijo, saj širitveni sveženj potrjuje, da je projekt širitve živ in da se kljub ekonomski in finančni krizi nadaljuje. Dokaz je tudi uspeh Hrvaške, ki bo decembra podpisala pristopno pogodbo za članstvo. Pomembno je, da Hrvaška podpora pristopni proces preostalih držav Zahodnega Balkana in da države v regiji rešujejo odprta dvostranska vprašanja v dobrososedskem duhu in skozi dialog," je ob predstavitvi širitvenega svežnja v Evropskem parlamentu danes dejala evropska poslanka Tanja Fajon.

Poziv Hrvaški k regionalnemu sodelovanju je bilo med drugim tudi sporočilo Evropskega parlamenta na včerajšnjem zasedanju odbora EU - Hrvaška v Bruslju (skupna izjava v priponki).

"Odločitev Evropske komisije o posebni obravnavi poglavij, ki zadevajo pravosodje in notranje zadeve, bo državam Zahodnega Balkana pomagala, da bodo laže in hitreje sprejemale in izvajale nujne reforme ob pomoči izkušenj držav članic, posebej Slovenije, ki je to že začela," je dejala poslanka, ki je obenem posebej pozdravila tudi napoved, da bo komisija do konca leta odprla dialog za odpravo vizumov s Kosovom. "Skrajni čas je, da Kosovo dobi jasne smernice za izpolnjevanje kriterijev za odpravo vizumov. Dejstvo, da je država edina v regiji, katere državljani potrebujejo vizume za potovanje v države Schengena, povzroča vse večje frustracije med ljudmi in tvega množičnejše nezakonito odseljevanje, organizirani kriminal in korupcijo."

Sicer pa je po besedah poslanke Fajonove posebej zaskrbljujoča ocena Evropske komisije o negativnem razvoju na področju svobode medijev na sploh. "Nujno je, da države, ki čakajo na članstvo, zagotovijo svobodo izražanja in pluralizem medijev. Nujni so konkretni koraki in sprememba medijske zakonodaje, ki bo zaščitila novinarje in tožilce," je opozorila poslanka.