»Velik poudarek je v slovenskem programu namenjen obnovi cest, kot da nimamo boljših domislic. Program je površen, brez široke slike razvoja. Če omenim samo zdravstvo – program mu namenja 200 milijonov, čeprav je ministrstvo za zdravje za izboljšanje zdravstvenega sistema predlagalo 540 milijonov evrov, socialni demokrati pa še bistveno več, z vključitvijo reševanja dolgotrajne oskrbe, novega socialnega zavarovanja, celovite zdravstvene reforme. Potrebujemo široko javno razpravo, v kateri bodo ukrepi dobili konsenz. Socialni demokrati smo pripravili alternativni načrt za naslednje razvojno desetletje. Do sedaj nismo bili slišani. Za zgled programov in dobre prakse lahko sicer vzamemo Francijo, Nemčijo, Španijo, ki si bodo z dobrim načrtovanjem zagotovile ne le hitrejšega okrevanja, temveč tudi izjemne razvojne priložnosti. Bojim se, da bomo mi to priložnost izgubili,« je Tanja Fajon pojasnila svoj pogled na vladni načrt, ki je bil še do nedavnega tajen, za razliko od Nemčije, kjer na to temo prirejajo celo delavnice.

Poslanka je v nadaljevanju odgovorila še na vprašanje glede krhkosti sistema zaradi nespoštovanja evropskih pravil s strani nekaterih držav članic: »V Evropskem parlamentu o tem veliko govorimo. Evropa ni »a la carte«. Zakaj bi države financirale razvoj tudi tistih držav, ki ne spoštujejo evropskih pravil igre, človekovih pravic in ne želijo sodelovati. Taki sta trenutno predvsem Madžarska in Poljska. Mislim, da bomo prišli v situacijo, ki jo ljudje najlažje razumemo – da bo treba zapreti finančno pipico. Te države bodo potem za financiranje morale poskrbeti same.«         

Slovenija ima še približno mesec dni časa, da popravi svoj načrt za okrevanje. V Evropski komisiji so danes poudarili, da bo, če bo že samo en ukrep v nasprotju s pravilom »ne delaj dodatne škode«, zavrnjen celoten nacionalni načrt.