"Pred sabo imamo poročilo o spremembah mejnih pravil, ki uvajajo močno poostren nadzor nad vsemi potniki, ki prehajajo zunanje meje Unije. Poleg sistematičnega preverjanja identitete uvajajo za vse potnike še obvezno preverjanje zoper morebitne grožnje v bazah podatkov.

Z rezultatom v moji skupini nismo povsem zadovoljni. Nova pravila na mejah imajo namreč vrsto pomanjkljivosti in neuravnoteženo naslavljajo varnostne grožnje. Od pravil sistematičnega pregleda bo namreč moč odstopiti v zelo omejenih primerih. Želeli smo več prožnosti. Ob tem se sprašujem, kako učinkovito bodo po novem nadzor v praksi mejni policisti sploh lahko izvajali, še zlasti na letališčih. 

V Sloveniji bomo že to poletje najverjetneje priča dolgik kolonam na meji s Hrvaško, preko katere številni prehajajo na dopustovanje. V zgolj nekaj mesecih število prehodov doseže več milijonov. 

Kaj hitro se lahko tako majhna država znajde v zelo težki situaciji. Na eni strani zaradi varnostnih groženj sprejemamo nove in nove ukrepe za strožji nadzor zunanjih meja. A hkrati prav tako podaljšujete nadzore na notranjih mejah, denimo med Avstrijo in Slovenijo. Slovenija se je zaradi tega že pritožila Evropski komisiji.

Kako naj torej razložim svojim državljanom, da Slovenija postaja žep, pri čemer bo za prehod države potrebno več urno čakanje tako na severni kot južni meji? Nujno se moramo čim prej vrniti nazaj k Schengenu. 

Ne moremo dopustiti, da se neobstoječe grožnje rešujejo na plečih majhne države, kot je Slovenija, in na račun temeljne svobode gibanja za naše državljane! 

Vsekakor podpiram ukrepe za večjo varnost, a želim, da so ti uravnoteženi. Ne le, da meje postanejo bolj odporne, ampak da ostanejo oziroma postanejo še bolj prijazne do potnikov."

 

Vir fotografije: english.europewb.org.ua