"Spoštovani plenum!

Vsem je jasno, da imamo izjemne probleme, ker države ukrepov za ublažitev razmer z begunci in migranti ne izvajajo!

Hudič je v podrobnostih različnih predlogov, ki so trenutno resnično nujni! Premeščanje ljudi, vračanje tistih, ki niso upravičeni do mednarodne zaščite, identifikacija ob vstopu v Unijo – vse to so ambiciozni predlogi, a korakov NI! Schengen je na kocki, države uvajajo okrepljene mejne nadzore. Boli me, ko spremljam gradnjo ograje na mejah moje države, krhajo se odnosi med ljudmi, naraščata nezaupanje in nestrpnost. In vse to zato, ker je tudi v Sloveniji prevladalo prepričanje, da smo prepuščeni sami sebi in da ne bomo zmogli novega vala prišlekov z balkanske poti, saj so naši ljudje na robu zmogljivosti.

Potrebujemo jasne zaveze voditeljev na vrhu ta teden, institucij, agencij in držav v naši soseščini. Države Zahodnega Balkana ne bodo več dolgo zmožne zagotavljati podpore pritisku beguncev. Nujna bo dodatna finančna pomoč, pomoč v sredstvih, posebej Makedoniji. Zavedati se moramo, da v Turčiji ostajata več kot 2 milijona beguncev in da za zdaj ni videti konca konflikta v Siriji. Sodelovanje s Turčijo je del rešitve, prostovoljna shema preselitve iz države je korak v pravo smer, da ljudem, ki bežijo pred vojno, ne bo potrebno tvegati življenj!

Nujno moramo izboljšati upravljanje zunanjih meja Unije, s tem bomo pomagali ne le državam na balkanski poti, ampak ohranjanju schengenskega prostora! To mora biti naša skupna prednostna naloga in ne nevarni poskusi oblikovanja mini Schengena, ki bodo razdrli Evropo. Svoboda gibanja je simbol evropskega povezovanja!

Dostojanstvo Evrope bo preživelo le, če bomo ravnali solidarno in humano! Današnja Evropa ni več Evropa solidarnosti. Je Evropa brezbrižnosti. Mi tu oblikujemo zgodovino, na nas je, da naredimo leto 2016 boljše. Vrh EU zato odločno pozivam, da prevzame polno odgovornost za izvajanje vseh zavez in za to, da Schengen ostane tak, kot ga poznamo!"

 

Vir fotografije: www.europarl.europa.eu