Ob glasovanju je poročevalka Tanja Fajon poslanske kolege še zadnjič v tem mandatu pozvala: "Schengenski prostor je eden izmed najpomembnejših in najbolj oprijemljivih dosežkov evropskega povezovanja. Evropskim državljanom in gospodarstvu prinaša številne koristi in omogoča prost pretok ljudi in dobrin.

Zaradi številnih izzivov, s katerimi se je Unija v zadnjih letih spopadla in jih prestala, 6 držav schengenskega območja že več kot tri leta in pol izvaja nadzore na notranjih mejah. Ti nadzori so nelegalni, nesorazmerni in nepotrebni, saj razlogi zanje ne obstajajo več. Schengen je resnično ogrožen. Njegova opustitev bi lahko Unijo stala celo 18 milijard evrov na leto! To je vsota, ki si je ne more privoščiti nobena država.

V Parlamentu smo zato sprejeli ambiciozno prenovo pravil, ki bi povrnila izgubljeno zaupanje med državami članicami ter ponovno vzpostavila prost pretok brez notranjih kontrol. Kljub iskrenim namenom v pogajanjih niti države članice niti Komisija niso bile pripravljene sprejeti nikakršnega kompromisa. Še več, vsakršen minimalen napredek so države celo blokirale. Kot poročevalka, kot državljanka, Slovenka in Evropejka odnos Sveta močno obsojam.

Nedopustno je, da se zaradi notranjepolitičnih interesov in v želji po ne ukrepanju schengen drži za talca. Status quo ugaja tudi Komisiji, ki  - dokler je zakonodajni predlog na mizi - ne želi prevzeti svoje obveznosti in proti državam kršiteljicam ukrepati na Sodišču.

Dragi kolegi, pozivam vas, da z veliko večino podprete moje poročilo in pošljete signal svojim državljanom, da nam ni vseeno za svobodni prostor gibanja!

Hvala."