"Romska skupnost živi v nečloveških razmerah. Želimo, da odgovorni v institucijah  Evropske unije pripravijo konkretne predloge za rešitev romske problematike, dejanja rabimo zdaj", so poslanci poudarili v razpravi z Evropsko komisijo in jo pozvali, naj pojasni, kakšno je razmerje med porabljenim denarjem za romska vprašanja in dejanskimi rezultati.

"Vlade držav članic morajo takoj odpraviti brutalne napade na romske skupnosti in čim prej sprejeti nacionalne strategije za vključevanje Romov," pa je ob robu dejala evropska poslanka Tanja Fajon (S&D/SD). "Evropska komisija mora biti bolj dejavna in ostro ukrepati proti tistim državam, ki ne zagotavljajo varnosti in spoštovanja temeljnih pravic za Rome."

Tudi v Sloveniji so ponekod razmere v romskih naseljih slabe. Po nedavnem obisku štirih naselij v Grosupljem, kjer si približno 70 ljudi želi predvsem vode, je Fajonova na občino naslovila poziv, naj ne zamudi priložnosti za prijavo na državni razpis za sofinanciranje urejanja infrastrukture v romskih naseljih s projektom zagotovitve pitne vode. Na občino je naslovila tudi vprašanje, kako je s predšolsko vzgojo v naselij, ki naj bi jo skupaj s starši izvajala Osnovna šola Louisa Adamiča. Osnovna šola je sicer že poldrugo leto vključena v projekt MŠŠ Khetanes (www.khetanes.si), a do sedaj, po navedbah Romov, ni niti enkrat izvedla dejavnosti v samem naselju.