Tu, kjer je evropski projekt miru in sodelovanja s podpisom Rimskih pogodb leta 1957 dobil potrebne institucionalne temelje, se 60 let kasneje pogovarjamo o prihodnosti Evrope. Evrope, ki ta hip ni v najboljši kondiciji, Evrope, ki potrebuje prebujenje iz temačnih senc nacionalizmov in populizmov, a tudi Evrope, ki je skozi dolgo in bogato zgodovino večkrat dokazala, kako močna in enotna je lahko.

Socialisti in demokrati smo prepričani, da mora čas praznovanj biti tudi čas za tehten premislek, hitro ukrepanje in prebujanje Evrope. Ne smemo pozabiti, kaj je nam, Slovencem in Evropejcem, dala Evropska unija: mir, ki ni samoumeven, socialno varnost, ki v času globalizacije postaja izjemno redka, gospodarski napredek, ki je kljub vmesni krizi spet stabilen, svobodno gibanje in močnejše mehanizme za varstvo naših pravic. Ne spreglejmo dejstva, da je Evropska unija najnaprednejša integracija na svetu, in spomnimo se, kako ponosni smo bili Slovenci ob vstopu v evropsko družino. Ne spreglejmo tudi vseh izzivov, s katerimi se Evropa sooča, in ne dovolimo, da nas premagajo sovražniki sodelovanja, nevarni populisti in sejalci strahu.

Zato voditelje pozivam, naj ne pozabijo, da njihove današnje odločitve pišejo jutrišnjo zgodovino, zgodovino naših otrok. Državljane pozivam, naj sodelujejo, se vključujejo v politične procese in naj uporabljajo mehanizme demokracije. Brez glasu državljanov ne bomo dosegli cilja - Evrope, po meri vseh nas: mladih in starejših, delavcev in iskalcev zaposlitve, športnikov in umetnikov, ranljivih skupin in manjšin. V skupini Socialistov in demokratov je prav ta teden zaživela tudi spletna platforma, kjer želimo slišati mnenja državljanov o prihodnosti EU. Kajti le skupaj nam lahko uspe. Le skupaj smo močnejši, modrejši in le skupaj lahko branimo svojo Evropo - družino, v kateri se tudi Slovenci dobro počutimo in se aktivno zavzemamo za boljše pogoje za vse nas."

Dogodek, ki bo predvajan na spletni strani www.socialistsanddemocrats.eu, se začne ob 17. uri. Vabljeni k sodelovanju!