- Sem edina od evropskih poslancev iz Slovenije, ki je v razpravi pri tej točki sploh sodelovala. V svojem govoru pred plenumom sem opozorila, da se je pomembno spominjati preteklosti, da bi lahko izboljšali prihodnost. A da je še bolj pomembno, da teh napak v sedanjosti ne ponavljamo, saj s tem ponavljamo zgodovino. Nobena od te in podobnih resolucij, ki jih je Evropski parlament sprejel že veliko, ne more biti zares koristna, če sočasno dopuščamo dejanja, ki jih ta resolucija obsoja: zatiranje demokracije, nespoštovanje pravne države, odrekanje pravic manjšinam in drugačnim, avtokracijo, nacionalizem. 

- Resolucijo smo želeli izboljšati z dopolnilom, ki bi črtalo primerjavo s komunizmom. Za to sem se zavzemala in takšno dopolnilo, ki žal ni bilo sprejeto, tudi podprla.

- Resolucija, o kateri smo glasovali, obsoja nacizem in fašizem. Glasovanje proti bi pomenilo, da v trenutni Evropi, kjer smo priča nevarni populistični in nacistični retoriki, porastu neofašizma in celo neofašističnega nasilja, tovrstne trende, ki so nas v zgodovini vodili v grozovite vojne, odobravam. Spomniti želim, da sem bila med soavtorji resolucije v prešnji sestavi Evropskega parlamenta, ki je opozarjala prav na porast nacizma in fašizma ter neofašističnega nasilja. 

- Samo letos sem se udeležila vrste dogodkov, ki ohranjajo spomin na narodnoosvobodilni boj in zavest, da mir, ki so nam ga izborili naši dedi in babice, očetje in mame, ni samoumeven. Nazadnje sem bila  govornica na Cerju na vseslovenskem zborovanju ob svetovnem dnevu miru, v Portorožu sem se poklonila spominu na žrtve - interniranke, zapornice in ukradene otroke v nacističnih taboriščih med drugo svetovno vojno, in kot vsako leto sem se tudi letos na Dobrniču spomnila 1. kongresa slovenskih žensk, ki je bil pomemben ne le zaradi podpore žena NOB, ampak tudi z vidika boja za ženske pravice. Ob mnogih priložnostih sem govorila na partizanskih proslavah, ob borčevskih spominskih obeležjih in ko so nekateri poizkušali razvrednotiti plemenitost in junaštvo slovenskih partizanov. Nihče mi ne more očitati, da dogodke obiskujem le v času volilne kampanje. Obiskujem jih, ker se zavedam, da sta svoboda in mir dobrini oziroma vrednoti, ki so ju v temelje današnje Evrope, tudi naše domovine, vkopali upor, boj in žrtve. 

- V Sloveniji, v parlamentu, smo opravili svojo moralno dolžnost in že pred leti sprejeli na znanje resolucijo Evropskega parlamenta o evropski zavesti in totalitarizmu. Ne smemo pa pristati na poskuse, da bi realnost povojne slovenske socialistične ureditve prikazovali in razumeli enako, kot je bila v sovjetskem bloku trdega komunizma. Številna povojna dejanja oblasti so bila nemoralna, zavržna in obsojanja vredna, kar sem tudi že javno izrazila. Vendar pa ne pristajam na to, da bi zaradi obsojanja tega obdobja razvrednotili narodnoosvobodilni boj in rehabilitirali kolaboracijo.

Želim, da tudi mladi danes razumejo, da je vojna travma za čisto vsakogar, in da je bila za mir plačana veliko previsoka cena, da bi smeli dopustiti, da ga kdorkoli ali karkoli poruši. Slovenci smo to ceno plačali s krvjo. Zgodovinski spomin moramo ohranjati - kot varovalo pred ponovitvijo črne zgodovine, a nikakor ne kot orodje za razprtije in delitve. 

Za demokracijo, za človekove pravice in za spoštovanje pravne države se je treba boriti vsak dan. Tudi v prihodnje se bom v Sloveniji in na evropskem parketu odločno upirala poskusom obujanja fašizma in nacizma. Ne bom sprejemala nestrpnosti, sovražnega govora, izključevanja in nasilja. Z enako predanostjo bom kot državljanka in kot političarka negovala vrednote, na katerih je prav zaradi zmage antifašizma utemeljena moderna evropska skupnost. To razumem kot nalogo politike, a še veliko bolj kot stvar morale in obnašanja slehernega od nas v našem vsakodnevnem življenju.

Sami odločamo o svoji prihodnosti, sami krojimo svojo vizijo. Vizija svobodomiselnih, naprednih ljudi, je Evropa in svet narodov, ki živimo v sožitju, četudi v multikulturnosti, ki živimo v enakosti, četudi se razlikujemo v jeziku, ki živimo strpno, čeprav imamo kdaj drugačne poglede.

To je moja vizija.