Na tiskovni konferenci je sodelovala tudi evropska poslanka Tanja Fajon (SD/S&D), ki je v uvodu na splošno orisala stanje na področju svobode medijev "v Evropski uniji se danes žal še vedno preveč vlad vmešava v svobodo medijev. Svoboda izražanja in informacij je ena temeljnih vrednot EU in predpogoj za varovanje vseh ostalih političnih svoboščin."

Posebna pozornost na tiskovni konferenci je bila namenjena bolgarskemu primeru glasbenika Misha Shamara, ki je sodno preganjan zaradi besedila pesmi "bela, zelena, rdeča", v katerem kritizira oblast bolgarskega predsednika vlade Boyka Borisova.

"V vseh demokratičnih družbah, kot sta Bolgarija ali Slovenija, se politika ne sme vmešavati v delo medijev, ne sme zlorabljati vpliva in ne sme s konfliktnimi in škodljivimi izjavami ocenjevati poročanja novinarjev. Bolgarski primer glasbenika Mishe Shamara, ki je v državi sodno preganjan zaradi besedila pesmi, je resno opozorilo, da se moramo za svobodo medijev boriti vsak dan. V Evropskem parlamentu v skupini za medije pozorno spremljamo medijsko situacijo v državah EU," je dejala evropska poslanka.

"Tudi v Sloveniji smo priča političnemu pritisku na medije, ustvarjanju slike v javnosti, da so novinarji slabi in neobjektivni, kar ustvarja dodaten pritisk na uredniške odločitve, škodljivemu in konfliktnemu odnosu vodilnih politikov do medijev ter vmešavanju vlade v lastniške strukture medijskih hiš. Obstoj tiskanih medijev v Sloveniji bo dodatno ogrozil predlog vlade o zvišanju davka na dodano vrednost z 8 na 20 odstotkov. To bo vodilo v slabšo kakovost vsebin, v manj pluralnosti in ponudbe," je trenutno stanje in predvidene zakonodajne predloge na medijskem področju ocenila Tanja Fajon, ki je tudi podpredsednica skupine za medije pri Evropskem parlamentu.

"V Evropskem parlamentu trenutno obravnavamo delovna dokumenta o situaciji glede medijske svobode v EU. Med drugim predlagamo strokovno razpravo, vzpostavitev in nadzor standardov in vodenje široke razprave o tem, kako zaščititi svobodo medijev v Evropi. Nasprotujemo kakršnemukoli vmešavanju v uredniško neodvisnost, javne nacionalne televizije morajo biti neodvisne, kot tudi kadrovanje osebja in financiranje. Zagotoviti moramo visoko kakovost informacij. Posebna pravila bi morala veljati za politično poročanje, ki bi jamčila svobodo nastopa političnim tekmecem, svobodo soočenja mnenj in stališč, posebej v primeru volitev in referendumov. S tem bi zagotovili, da si državljani sami ustvarijo mnenje brez medijskega vpliva prevladujočega mnenja na oblasti," je vlogo evropskega parlamenta opisala evropska poslanka.