"Evropska unija ni več takšna, kot je bila. Ne smemo se pretvarjati, da bo vse spet tako, kot je bilo, ko izidemo iz krize. Ne bo! To je pokazala tudi današnja razprava o Stanju v Uniji. Preoblikujemo se in to moramo razumeti in to moramo znati razložiti tudi našim državljankam in državljanom. Rabimo novo razmišljanje, rabimo nove usmeritve, rabimo dogovor o tem, na katerih področjih želimo v prihodnje tesneje sodelovati. Današnja kriza je skupni izziv, ampak tudi priložnost, ki jo moramo izkoristiti. Vseh problemov ne bomo mogli reševati na evropski ravni. Rabimo trezen premislek in vizijo, rabimo zaupanje naših državljanov, za kar jim moramo ponuditi upanje. Veliko pomembnih stvari moramo še narediti, da izidemo iz krize. Predsednik Evropske komisije Barroso v razpravi ni ponudil realističnih ukrepov o izhodu iz krize in idej. Evropejci ne verjamejo, da evropske politike v zadnjih letih rešujejo njihove težave. Nasprotno! Nezaupanje je izjemno. Živimo v zelo kriznih časih, vse večje je poglabljanje med revnimi in bogatimi, naraščajo nestrpnost, homofobija, mladi ljudje bi radi ustvarjali podjetja, pa nimajo pogojev. Nimamo dovolj investicij. Te moramo iskati skupaj, v vseh evropskih državah. Rabimo bolj povezano evrsko območje, rabimo bančno unijo, več stabilnosti in koordinacije, ne le pri reševanju ekonomskih in finančnih težav, ampak tudi na področju socialne politike. Ustvarjati moramo pozitivne zgodbe, kot je lahko v prihodnjih mesecih dogovor o skupnem trgu na področju telekomunikacij.

Ne smemo dovoliti, da bodo evropske vlade mimo pogodb in dogovorov zmanjševale sredstva za mlade in zaposlovanje. To se nam dogaja in takega proračuna v Evropskem parlamentu ne smemo in ne bomo sprejeli.

Čas do evropskih volitvev naslednje leto moramo izkoristiti za razpravo z državljani, kakšno Unijo želimo v prihodnje. Soočiti se moramo z naraščajočim evroskepticizmom in nacionalizmom, ki je rezultat zgrešenih in napačnih politik v zadnjih letih. Zaupanja državljanov in obuditve gospodarstva ne bo mogoče doseči čez noč, ampak verjamem, da so temelji demokracije, miru in stabilnosti v Uniji še vedno dovolj trdni, da na njih zgradimo trdnejšo in bolj povezano Evropo. Integracija in ne izolacija, to mora biti naš skupni evropski odgovor na izzive globalizacije 21. stoletja."

 

Vir fotografije: EP