Živahna in vsebinsko bogata razprava med pravnimi strokovnjaki dr.  Matejem Accettom, dr. Matejem Avbljem in dr. Janjo Hojnik ter strokovnjakom s področja mednarodnih financ in ekonomskih politik EU dr. Mojmirjem Mrakom, ki jo je povezoval dr. Boštjan Udovič, strokovnjak za mednarodne odnose, je pokazala, da so tovrstne odprte izmenjave mnenj v tem trenutku še kako potrebne.  Sodelujoči so se strinjali, da se s tako obsežno krizo svojega obstoja Evropska unija še ni spopadala, zato bodo prihodnje politične odločitve ključne. »Evropska unija se je namreč znašla na prelomu,« je dejal zunanji minister Karel Erjavec.

 

Tanj Fajon pa je povedala, da je smer razvoja EU odvisna od vseh nas, tudi od Slovenije: »Zunanji minister je danes jasno poudaril, da so vrednote Evropske unije civilizacijski dosežek, ki je v zgled celotnemu globalnemu svetu, vendar se zdi, da so nam vsi ti dosežki samoumevni in jih ne cenimo. Za ceno nacionalnih interesov smo ponovno pripravljeni zgraditi meje in se izolirati. Danes smo večkrat slišali, da tovrstna politika ni rešitev. Vsem nam mora biti v interesu, da vzamemo Brexit, migracije in druge trenutne izzive, s katerimi se spopadamo, kot resen izziv in poziv, da se ponovno povežemo. Državljani to od nas politikov in drugih odgovornih pričakujejo. Sama s zelo strinjam z besedami dr. Avblja, da moramo biti za vse naslednje korake drzni, pogumni in nori z vizijo.«

 

Zunanje ministrstvo je z današnjim omizjem začelo serijo javnih razprav o prihodnosti EU, ki se bodo nadaljevale tudi v naslednjem letu.