"Vojna v Ukrajini nevarno zaostruje varnostne razmere v Bosni in Hercegovini in na Zahodnem Balkanu. Strah, da bi tesni zavezniki ruskega predsednika Putina v Republiki Srbski in Srbiji rusko agresijo nad Ukrajino izkoristili in sprovocirali incidente ali celo vojno v BiH ali na Kosovu, je močno prisoten. Evropska unija je okrepila varnost na območju in na mirovno misijo poslala dodatnih 500 vojakov in vojaško opremo.

Naraščanje nacionalističnih in separatističnih teženj že dlje ogroža mir, stabilnost in ozemeljsko suverenost BiH. Država se spopada z eno najtežjih političnih kriz po koncu balkanskih vojn.

Pozivam vse k umiritvi napetosti v BiH. Odgovornost za mir in stabilnost je ob vojni v soseščini, trpljenju Ukrajincev, še toliko večja. Potrebujemo glasnike miru in ne glasnikov vojne!

V Evropskem parlamentu smo februarja unijo pozvali, naj uvede sankcije proti srbskemu članu predsedstva BIH Miloradu Dodiku in njegovim zaveznikom zaradi korupcije in ogrožanja stabilnosti države. Političnega soglasja očitno ne bo, saj zavezniki, kot je madžarski premier Orban, sankcijam ostro nasprotujejo.

Čeprav je Dodik zahteval, da BiH pri vprašanju Ukrajine ostane nevtralna, pozdravljam, da je država obsodila rusko agresijo in podprla evropske sankcije proti Moskvi. Nujno je nadaljevanje konstruktivnega sodelovanja s parlamentom na podlagi ustave in daytonskega mirovnega sporazuma."

 

Vir fotografije: ec.europa.eu