Evropski parlament danes na plenarnem zasedanju razpravlja ravno o tem, glasovanje o resoluciji bo na vrsti jutri.

 

"Tovrstno početje je nedopustno in grobo posega v pravico do zasebnosti in varovanje osebnih podatkov. Partnerstvo med Evropo in Ameriko mora temeljiti na medsebojnem zaupanju in spoštovanju, varovanju temeljnih svoboščin in vladavini prava. ZDA s tovrstnim ravnanjem, kot je bilo tudi današnje arogantno in nedopustno pridržanje bolivijskega predsednika na evropskih tleh, dokazujejo, da jim je prav mar za Evropejce in človekovo dostojanstvo. Od ameriških oblasti smo zahtevali jasna pojasnila ter od Evropske komisije, naj odločno ukrepa," je ob razpravi povedala Evropska poslanka Tanja Fajon (SD/S&D).

 

"Ne smemo več tolerirati, kaj se dogaja. Ne smemo tudi dopustiti, da ameriško zakonodajo izvajamo na evropskih tleh. Tovrstni posegi v temeljne pravice so nedopustna in groba kršitev mednarodnega in evropskega prava. V kolikor bomo tolerirali, da z našimi osebnimi podatki ravnajo po mačehovsko, je nevarno opraviti vsak telefonski klic, poslati sporočilo ali elektronsko pošto. Brez odlašanja bi bilo potrebno sprejeti zakonodajni paket o zaščiti podatkov, s čimer bomo lahko uspešneje varovali osebne podatke Evropejcev in se bolj učinkovito borili proti njihovi zlorabi", je še dodala Fajonova.

 

Skupina naprednega zavezništva Socialistov in Demokratov v Evropskem parlamentu se zavzema za ustanovitev posebnega preiskovalnega telega, ki bi preiskal ravno primer PRISM in druge podobne programe, delujoče tudi v državah članicah EU. "Tovrstnim praksam moramo narediti konec, od ZDA pa moramo nemudoma dobiti polna zagotovila, da bodo ustavile vohunske programe. Če se bo izkazalo, da so resnično v takšni srhljivi meri izrabili zaupanje Evropejcev oziroma dokler ne bomo imeli vseh  informacij, kaj se je dogajalo, potem z ZDA ne smemo začeti pogajanj o prostotrgovinskem sporazumu. Kršitev naših temeljnih pravic preprosto ne smemo tolerirati," je zaključila Tanja Fajon.