"Spoštovane poslanke, spoštovani poslanci!
 
Srčno upam, da bo razprava, ki je pred nami, v resnici dosegla svoj namen. Ne zamerite mi neposrednosti, a menim, da je potrebna.    
 
Na kaj vas spomnijo naslednji primeri:  
-Obtoženca so stlačili v premajhno kletko. Kletko so obesili in pustili viseti, obtoženec pa je umrl zaradi sonca ali mraza.
-Obtoženca so obesili in ga spuščali nad kol, ki je prodiral v njegov anus ali vagino.
-Priljubljeno je bilo mučenje z vodo. Najpogostejše je bilo potapljanje žrtve, nenehno kapljanje vode na čelo, prisilno pitje ogromnih količin vode.
 
Če ste se ob tem spomnili na srednji vek, rablje, mračnjaštvo, inkvizicijo, imate prav. O tem smo se učili v šoli – dogajalo se je pred 800 - 500 leti.
 
Na kaj pa vas spomnijo naslednji primeri:
-Med mučenjem je obtoženec umrl zaradi podhladitve, ker so ga golega priklenili na betonska tla.
-Obtoženec je preživel 83 vodnih potapljanj – mučitelji so jih izvajali trikrat na dan.
-Obtoženec je 13 dni preživel v zaboju, manjšem kot krsta.
-Obtožencu so kratili spanec več kot teden dni, deležen je bil prisilnega hranjenja skozi analno odprtino, grozili so mu s posilstvom s kolom.
 
Če ste se tudi ob tem spomnili na srednji vek, nimate prav. Gre za tako imenovane posebne zasliševalske metode CIA. In dogajalo se je danes.
 
Razlika je v tem, da so bila mučenja nekoč javna, danes pa so strogo varovana tajnost in se otroci o njih ne učijo v šoli. Vendar upam, da se nekoč bodo – v zavedanje in opomin na sramoto, ki jo dopuščamo.
 
Še ena razlika je – predvsem v zadnjem stoletju so bile zapisane in slavnostno podpisane številne konvencije, listine, zakonske podlage, ustave o človekovih pravicah – v praktično vseh državah vsega sveta. ZDA je podpisnica konvencije proti mučenju, ki izrecno prepoveduje mučenje tudi v izrednih razmerah.
 
Namenoma sem naredila ekspliciten, čeprav surov uvod, in namenoma govorim v  množini. Smo namreč sokrivi.
Od sprejetja končnega poročila Evropskega parlamenta o dejavnostih CIA v Evropi je minilo že več kot sedem, ponavljam, sedem let. Države EU pa še vedno niso prišle na dan z resnico. Pred dvema letoma smo poslanci v razpravi in resoluciji močno kritizirali nepripravljenost držav članic, da bi prišle zadevi do dna. K neodvisnim preiskavam je pozvala tudi tedanja komisarka Redingova.
Zgodilo se ni praktično nič. Nihče ni bil poklican na odgovornost. Kaj se je z domnevnimi teroristi in CIA dogajalo v Litvi, Poljski, Romuniji? Morda še kje drugje? Kdo je za to vedel? Kdo ni ukrepal? 
 
Boj proti terorizmu in spoštovanje človekovih pravic se ne izključujeta in tudi žrtve vojne proti terorizmu zaslužijo pravico. Počistimo svoje dvorišče.
Objava poročila o mučenju je  - to je treba priznati - poteza ZDA, ki je marsikatera druga, celo v praksi delujoča demokracija, ko gre za obračun s svojo polpreteklo zgodovino, ni sposobna. Čeprav je objavljenih samo 10 odstotkov poročila, so ZDA 13 let po napadu na New York na poti, da pogledajo resnici v obraz in jo predstavijo javnosti. Za to je bilo treba veliko političnega poguma. Imajo naše članice ta pogum?
Mučenje je nelegalno, nemoralno, nesprejemljivo in zavržno dejanje kjer koli, kadar koli in v vseh okoliščinah.
Poleg tega izziva napačne in zavajajoče informacije, zaradi česar je nekoristno in nezanesljivo.
 
Vključenost Evrope v kakršni koli obliki v katero koli ilegalno aktivnost CIA je sramotno, nevredno demokracije ter temeljev in vrednot, na katerih je zrasla EU.
Zato zahtevamo popolno preiskavo in jasne odgovore držav članic.
 
Nekaznovanje je nesprejemljivo, kot je nesprejemljivo pretvarjanje, da se ni nič zgodilo in da nismo vpleteni. 
Zahtevamo ukrepe, ki bodo zagotovili učinkovit demokratični nadzor nad delom obveščevalnih agencij.Zahtevamo zaščitne ukrepe, ki bodo zagotovili, da se kaj takega v Evropi ne bo zgodilo nikoli več.
 
Resnico je včasih težko sprejeti, vendar si jo zaslužimo. In dolžni smo jo posredovati našim državljanom in sebi. Kajti kdo, če ne sami, lahko zagotovimo, da na mučilni natezalnici jutri ne bomo tudi mi?"
 
Razpravo iz Evropskega parlamenta si je moč ogledati na povezavi.
 
Vir fotografije: www.kktv.com