"Medtem ko govorimo, se Ukrajinci borijo za svobodo, suverenost in demokracijo. Imajo neverjeten pogum. Vemo, kako se počutijo, obžalujemo njihovo trpljenje in smo z njimi,« je dejala predsedujoča PES mreži za demokracijo Fajon.

"Ruska agresija nad Ukrajino je resno opozorilo. Voditelji s težnjami po nedemokratičnih prijemih predstavljajo resno nevarnost za vse nas. Svoboda medijev, pravica do protestov, neodvisnost javnih institucij; predsednik Putin v Rusiji že desetletja napada te stebre demokracije. Kot državljani Evropske unije se moramo obvarovati pred tistimi, katerih taktike so zastrašujoče podobne.

S ponosom sem prejšnji teden v Evropskem parlamentu glasovala za sprejetje resolucije, ki obsoja Putinovo agresijo nad Ukrajino. Evropejci moramo zaščititi in varovati demokracijo pred avtokratskimi težnjami ne le zunaj EU, temveč tudi znotraj naše Unije. To je naša zaveza miru,« je še dejala Tanja Fajon.

Udeleženci so izrazili polno podporo Ukrajini in ukrajinskemu narodu ter obsodili rusko invazijo. S ponosom so pozdravili nesebično pomoč prostovoljcev in organizacij, ki skrbijo za ukrajinske begunce, med katerimi so številni matere, otroci.

Na zasedanju PES mreže je Fajon navzoče seznanila tudi z nedavno sodbo Sodišča Evropske unije v zvezi z mehanizmom pogojevanja dostopa do sredstev EU s spoštovanjem pravne države. Udeleženci so pozdravili odločitev, ki potrjuje, da ima Evropska komisija vsa orodja, ki jih potrebuje, za zaščito evropskih vrednot. 

Stanje vladavine prava v Evropi se slabša, so še opozorili. »Socialdemokratske stranke se bomo vedno zavzemale za demokracijo, človekove pravice in neodvisnost sodstva. Ljudje hočejo socialno državo, hočejo demokracijo. Odgovor je socialna demokracija,» je še dejala Fajon.

Mreža PES za demokracijo je razpravljala tudi o konferenci o prihodnosti Evrope, ki je izjemno pomembna demokratična naloga. Izrazila je upanje, da bo glas državljanov EU prispeval k pomembnim, demokratičnim spremembam Evropske unije in njenih institucij.