Skupina naprednega zavezništva socialistov in demokratov v Evropskem parlamentu (S&D), čigar podpredsednica je tudi slovenska evropska poslanka Tanja Fajon, je včeraj začela kampanjo proti nedopustnemu molku Evropske unije glede grozljivega nasilja, ki se trenutno dogaja v Gazi in Iraku.

Kampanja z naslovom EU, zbudi se! (#EUwakeup) je nastala po neuspešnih poskusih skupine S&D, da sproži srečanje voditeljev EU, ki bi privedlo do ostrega odziva in konkretnega ukrepanja. "Predsednik S&D Gianni Pittella je prejšnji teden na mojo pobudo poslal pismo predsedniku Evropskega sveta Hermanu Van Rompuyu, v katerem je zahteval sklic izrednega srečanja, na katerem bi se voditelji držav članic EU dogovorili o konkretnih ukrepih, vključno s sprejetjem embarga na orožje. V pismu smo navedli, da mora EU začeti obravnavati sankcije kot korak, ki bi postopoma privedel do dokončne rešitve, in da mora prevzeti bolj proaktivno vlogo pri reševanju konflikta v Gazi. Tudi, ko gre za vprašanje sprejemanje resolucije Združenih narodov o vzpostavitvi humanitarnega koridorja v Gazi. Trenutna situacija namreč ni več vzdržna. A kljub zaostrovanju razmer in naraščajočemu številu žrtev, tako v Gazi kot tudi v Iraku, nismo naleteli na pričakovani odziv. Nepripravljenost na takojšnje ukrepanje s strani EU je nesprejemljiva. Zdi se, da so EU institucije razmeroma brezobzirne do mednarodnih kriznih žarišč, da se hude kršitve mednarodnega prava in človekovih pravic dogajajo pred našimi očmi, medtem ko mi molčimo. Koliko žrtev je še potrebnih, koliko ubitih otrok in žensk preden se bodo EU institucije ustrezno odzvale na katastrofo?", se sprašuje Fajonova.

Namen kampanje EU, zbudi se! je opozoriti na nedopustni molk s strani EU institucij, kajti "tovrstno (ne)odzivanje na tako hude kršitve mednarodnih norm ni tisto, kar si želimo socialni demokrati v EU. Evropa, zibelka pravne države, ima moralno in politično dolžnost, da ukrepa v imenu človekovega dostojanstva ter v imenu verske, etnične in kulturne raznolikosti. Nočemo, da nas je sram EU institucij, želimo si EU, ki je vodilna sila, ko gre za mirovna pogajanja. Molk ni več dopusten, Evropa se mora zbuditi in ukrepati", je ob začetku evropske kampanje dajala poslanka Fajon.