"Spoštovani plenum!

Evropa je nedvomno kontinent mobilnosti. Tako notranje kot zunanje, in migracije so bile od nekdaj stalnica naše zgodovine. Podobno smo se v Evropi od nekdaj soočali z grožnjami. Več desetletij smo živeli s terorizmom v Španiji, na Irskem in drugod. V zadnjem času grožnje Evropi prihajajo tudi od zunaj. A prvi fenomen ni posledica drugega in obratno, kot bi številni radi verjeli ali so celo trdno prepričani.

Tudi zato me skrbi načrt Komisije o prihodnosti informacijskih sistemov, ki ga je skupaj s predlogom pametnih meja predstavila aprila. Novih groženj in izzivov se želi Komisija lotiti z združevanjem baz podatkov in gradnji nekakšnega »velikega-brata«.

Številno potnikov se bo v prihodnosti močno povečalo. Verjetno tudi število groženj. Tehnologija bo napredovala, kriminalci pa bodo vseeno korak pred njo. Proti nevarnostim se je seveda treba boriti, morebitne grožnje pa moramo znati identificirati in preprečiti. A tega ne bomo dosegli z zbiranjem novih in novih podatkov in z vzpostavljanjem novih super baz podatkov. Vsekakor je treba najprej temeljito oceniti obstoječe sisteme in morebitne pomanjkljivosti odpraviti. Predvsem pa je treba izboljšati njihovo uporabo. Širjenje že znanih informacij močno peša. Tega so nas izučili tudi nedavni teroristični napadi v Parizu in Bruslju. V Parlamentu smo že večkrat pozvali, da je izmenjava informacij ključna!

Nikakor ne nasprotujem novim učinkovitim rešitvam na področju informacijske tehnologije. A samo ob upoštevanju temeljnih principov in svoboščin ter učinkoviti zaščiti osebnih podatkov, dostopa do njih ter ob učinkovitih korektivnih mehanizmih. Osumljenca kriminalnega dejanja in običajnega turista moramo obravnavati različno, prav tako njune osebne podatke. Naš namen ni onemogočiti delo pravosodnim in varnostnim organom, a nikakor ne moremo pristati na neomejen in sistematičen dostop do osebnih podatkov vseh. Zlasti tudi tistih, pri katerih ne obstaja nikakršna povezava s kriminalnim dejanjem.

Naša skupna prihodnost je odvisna tudi od današnje razprave. Odgovorni bomo prav vsi!"

 

Vir fotografije: www.dataservicesinc.com