Dragi državljanke in državljani, sem Tanja Fajon vaša evropska poslanka in kandidatka socialnih demokratov na volitvah v Evropski parlament 25. maja.

Od članstva Slovenije  v Evropski uniji mineva deset let.

V tem času smo se z veseljem in hitro privadili na vse ugodnosti, ki nam jih prinaša nova skupnost - od prostega pretoka blaga in storitev, do skupnih standardov na področju varovanja potrošnikov, pa najsi gre za hrano ali promet, od možnosti zaposlovanja v tujini in študentskih izmenjav do prejemanja raznovrstnih evropskih finančnih sredstev.

Z enakim veseljem in lahkoto smo pozabili, da smo nekoč v kolonah čakali na mejah, prijavljali  - ali pa ne -  izdelke na carini, da smo imeli omejeno izbiro izdelkov in s tem kakovost in cen, da se študenti praktično niso izobraževali v tujini, da nas niso ščitila nobena skupna pravila in da enostavno nismo bili vključeni v prostor, v katerem v največji možni meri vladata demokracija in varstvo človekovih pravic  - o tem se lahko z lahkoto prepričamo z nekoliko bolj analitičnim razmišljanjem o posameznih delih sveta.

Evropska unija seveda ni idealna. A vprašam vas - kje bi si - v realnem svetu - v resnici želeli živeti?

Da majhne države v globalizacijskem okolju same težko preživijo, je dejstvo. Enako kot to, da beg pred težavo ni rešitev, pa najsi gre za družino ali družbo.

Moja poslanska naloga je, da v Evropskem parlamentu zagovarjam tista stališča volivcev, ki pomenijo boljšo podobo in delovanje Evropske unije. To pa so transparentno delovanje, stik z državljani, oblikovanje politik, ki prinašajo socialno varnost, dostojanstvo in pravice za vse.

Naloga volivcev pa je, da tako poslancem kot drugim vodilnim v evropskih institucijah pri tem pomagate - da greste na volitve, da izražate svoja stališča ter da o EU razpravljate z argumenti in nepopulistično.

Slednje je seveda možno le z zadostno mero poučenosti, zato vas pozivam, da se poučite o svojih pravicah, možnostih, da zahtevate informacije, tako od institucij kot tudi od medijev.

Tajkuni, korupcija, razklanost in bolečina druge svetovne vojne, pravosodni procesi, notranje politične zdrahe - vse to nima nič opraviti z Evropsko unijo. Zato ne obtožujmo kar vsepovprek, da nam je Evropska unija poslabšala življenje.

Smiselna pa je, za primer, kritika prepočasnega odziva Evropske unije na gospodarsko krizo in neučinkovite rešitve, smiselno je kritizirati zakonodajne pobude, ki bi lahko bile škodljive, denimo primeri trgovinskih sporazumov in podobno, ali pa več sedežev evropskega parlamenta.

Vse to pa so problemi, ki so rešljivi. Zaradi njih ne potrebujemo izstopa iz Unije - nasprotno - s še večjo zagnanostjo se moramo vključiti v njihovo reševanje. V preteklih petih letih sem se neštetokrat prepričala, da je sodelovanje edina prava rešitev. Kot ženska v politiki vam lahko zagotovim, da imamo ženske velike sposobnosti povezovanja, zato si želim, da bi nam volivci dali priložnost, da se izkažemo.  Prva bo na volitvah 25. maja. Volitve ZA Evropo blaginje.

Video posnetek si lahko ogledate na povezavi