"Spoštovani predstavnik visokega komisariata, spoštovane kolegice in kolegi.  
Čez deset dni nastopi muslimanski sveti mesec ramadan. Za večino muslimanov po svetu praznik, čas za razmišljanje o življenju. Za homoseksualce v Čečeniji pa mesec groze in razmišljanja o smrti.
Kajti čečenski predsednik Kadirov želi do ramadana zaključiti z njihovo čistko. Če gejev ne bo »pospravila« čečenska vlada, jih bodo menda kar njihovi lastni sorodniki. To je grozljivo poluradno sporočilo iz konservativnega Severnega Kavkaza.  
Izpovedi pobeglih gejev iz tako rekoč koncentracijskega taborišča so grozljive. Ne želim si predstavljati, kaj ti moški v tem trenutku prestajajo. Ne želim si predstavljati, kako bo, če bo čečenska oblast te zavržne metode vpeljala še za lezbijke, morda invalide ali katero koli drugo manjšino.
Zahtevam pa, da visoka predstavnica od ruskih oblasti nemudoma zahteva podatke in izsledke o preiskavi, ki naj bi bila tudi po zagotovilu Putina vendarle sprožena.
Pričakujem tudi, da bo EU Kadirovu dala jasno vedeti, da geji v Čečeniji so, so bili in bodo. Z izjavami o njihovem neobstoju se predsednik sramoti pred mednarodno javnostjo, rojake pa potiska v srednji vek.      
Ukrepi EU zoper tako ravnanje so zapisani in imajo številne pravne podlage. Zdaj so pomembni zgolj njihova implementacija in rezultati. Če jih ne bo, lahko začnejo rasti zgodbe iztrebljanj iz druge svetovne vojne. Širjenje nacizma in drugih ideologij namreč ni pogojeno z državnimi mejami."