Širitvena strategija za Zahodni Balkan je zastavljena na štirih temeljih, ki bi povrnili in ojačali zaupanje med vsemi deležniki širitvenega procesa in ohranili kredibilnost Evropske unije.

»Pozdravljam dejstvo, da je napredovanje k pridružitvi EU pogojeno s spoštovanjem temeljnih vrednot EU, kot sta spoštovanje vladavine prava in delovanja demokratičnih institucij. Jasno je, da lahko v nasprotnem primeru Evropska komisija ali države članice proces pridruževanja upočasnijo ali ga celo ustavijo. Vendar pa Komisijo in Svet ob morebitni presoji za nazadovanje pogajanj pozivam k nepristranskosti, pravičnosti in popolni transparentnosti! Priložnost, da EU dokaže pripravljenost na širitev, ima že zdaj, in sicer z izpolnitvijo obljub do Severne Makedonijem, Albanije in Kosova,« je dodala poslanka ob načrtu, ki navkljub bolj dinamičnemu in predvidljivemu procesu z večjim poudarkom na političnem vodenju predvideva tudi možnost negativnih ukrepov za države Zahodnega Balkana, celo možnost suspenza iz pogajanj.

Poslanka Fajon kot predsedujoča delegaciji za stabilizacijo in pridruževanje Srbije k EU o vplivu nove metodologije širitve na Srbijo in Črno gore opozarja: »Izrednega pomena za stanje obeh držav je, da Várhelyijeva metodologija ne bo neposredno vplivala na obstoječi pogajalski okvir brez njunega soglasja. V svoj proces bosta lahko vnesli več dinamike in se osredotočili na odpiranje zanju politično najbolj relevantnih poglavij. Denimo, če bosta želeli pospešiti proces le na področju ekonomskih reform, bosta to lahko z novo metodologijo tudi storili.«

Ob boku predstavitve nove širitvene strategije se bo evropska poslanka Tanja Fajon jutri skupaj s komisarjem Várhelyijem ter poročevalcem za Srbijo in poslancem Bilčikom, udeležila pogovorov o pregledu in oceni stanja po zadnjemu decembrskemu medstrankarskemu dialogu v Beogradu.