»Cenjeni plenum!

V Evropski uniji in v tej stavbi je Slovenija pisala uspešne zgodbe 17 let. Evropski poslanci iz Slovenije smo promovirali zgledne slovenske projekte in prodorne slovenske ljudi. S ponosom. Danes bi v tej dvorani želela čutiti enak ponos. Pa je kritik na račun moje države vsak dan več. 

Ugled Slovenije se je v času trenutne vlade zelo zamajal, in premnogi se sprašujete o naših vrednotah in evropski naravnanosti.    

Dragi kolegi, želim vam sporočiti, da dejanja in besede predsednika vlade, posameznih ministrov, niso tudi dejanja in stališča VSEH naših ljudi.

Raziskave javnega mnenja so jasne: velikanska večina Slovencev ne podpira smeri, v katero danes drvi naša država. Ne podpirajo nespoštljive retorike, arogance, cinizma. Ne podpirajo posnemanja madžarskega in poljskega premierja, pritiskov na medije in institucije. Ne podpirajo samovoljnega odločanja mimo zakonov in ustave in pajdašenja s skrajno desnico. 

Ne bodo dopustili, da se na tak način spreminja značaj slovenske družbe. 

Zato danes v Sloveniji vre.

Odraz tega žalostnega političnega ozračja lahko pravkar vidite tudi pred parlamentom. Ljudje ne dovolijo, da bi bili utišani. Ljudje zahtevajo spremembo!

Želijo priložnost, da bi dokazali, da smo odgovoren, zrel in samozavesten narod. 

Upam, da bo predsedovanje ta priložnost. Da bo državi, ljudem, vsem, ki se borimo za spoštovanje evropskih vrednot in norm, v prihodnjih mesecih vrnjen ugled in ponos.  

Da bo Slovenija ob koncu predsedovanja deležna mednarodne pozornosti v slogu naših izjemnih Pogačarja in košarkarjev z Dončičem na čelu, ki te dni razveseljujejo svet z vrhunskimi športnimi podvigi.

Zato pozivam vas, spoštovani predsednik vlade, da Slovenijo zavoljo rasti demokracije, zaradi vsakega posameznika in blagostanja celotne družbe vrnete nazaj na pot odprtih, modernih, prijaznih in sposobnih držav. V jedro zdrave Evrope, kamor spadamo.

Med kritične, prizadevne in svobodomiselne ljudi. Kajti to smo Slovenci!«

 

Vir fotografije: socialistsanddemocrats.eu