Spoštovani predsednik,

Kako lahko rečete, da ste zavezani sprejetju ukrepov za upravljanje z migracijami? Vrh je znova zgrešil priložnost in postregel zgolj z razočaranjem. Nobenega napredka, o nobenem od vprašanj, ki so bila na mizi. Če govorim o migracijah, to ni migrantska kriza, nikoli ni bila. To je kriza naših institucij, vlad, ki se ne uspejo dogovoriti nič drugega kot zgolj, kako ljudi zaustaviti pred vse bolj zatesnjenimi mejami Evrope.

Avstrijsko predsedstvo želi odpirati že sklenjene dogovore. V Evropskem parlamentu smo sprejeli celotno prenovo azilnega sistema. Ta ostaja blokirana s strani držav članic.

Kolikokrat ste si že zadali skrajne roke in obljubili preboj, pa ste vseeno pred parlament znova prišli s praznimi rokami? Kot danes!

Zaključki govorijo o okrepljenem sodelovanju s severno Afriko, boju proti tihotapcem ljudi, povečanju mejne straže, hitrejšem vračanju ljudi, sprejetju varnostnega paketa ...

A niti besede ni o legalnih in pravnih poteh v Evropo, brez dogovora ste ostali glede solidarnosti in delitve bremen.
Prenova modre karte, edinega instrumenta za legalne migracije, ostaja blokirana.

Vaših praznih besed ne moremo niti ne želimo predajati evropskim državljanom – ti namreč od nas pričakujejo zgolj učinkovito delovanje. In razprave, kot so danes, ko nekateri v tej hiši širijo zelo nevarno in sovražno retoriko, so močno neodgovorne, so politična podlost!

Volitve se nezadržno bližajo, mi pa bomo zaradi vaše nesposobnosti pred volivce pristopili tako kot vi danes k nam - praznih rok. Kako je mogoče, da se še vedno ne zavedate, da bodo vsi vaši problemi še veliko večji, če bo prihodnji parlament veliko manj proevropski?

Ukrepajte, še preden bo prepozno!