"Brez odločnih ukrepov mednarodne skupnosti miru na Bližnjem vzhodu ne bo mogoče doseči, mednarodno priznanje neodvisne in samostojne države Palestine je zato nujno tudi s strani Slovenije. S tem bo Slovenija naredila odločen in pogumen korak pomemben za sožitje narodov na Bližnjem vzhodu," slovensko vlado poziva evropska poslanka Tanja Fajon in podpredsednica Socialnih demokratov.

Socialni demokrati bodo odločitev o podpori priznanju Palestine sprejemali naslednji četrtek na svetu za zunanjo politiko in predsedstvu stranke, načelno soglasje že obstaja.

"Nedavna agresija Izraela na območju Gaze letos poleti, v kateri je umrlo več kot dva tisoč Palestincev večinoma civilistov, ter nedavna napoved izraelskih oblasti o novih načrtih gradnje judovskih naselbin na Zahodnem bregu sta prevesili jeziček na tehtnici in predstavljata hudo kršitev mednarodnega in humanitarnega prava.

Tovrstna dejanja spodkopavajo možnost vzpostavitve dveh držav in postavljajo pod vprašaj zaveze Izraela do mirne in sporazumne razrešitve konflikta s palestinskim narodom. Palestina po našem mnenju že izpolnjuje kriterije mednarodnega prava za priznanje, Slovenija pa z njo že vrsto let vodi diplomatske odnose.

Pogumen korak je s priznanjem pretekli teden že naredila Švedska. Odločno se je za neodvisnost palestinske države zavzela tudi nova visoka predstavnica Evropske unija za zunanje zadeve in varnostno politiko Federica Mogherini, o priznanju razmišljajo tudi številne druge države EU," je še dodala Fajonova.

Vir fotografije: www.presstv.ir