Ko svet razglasi pandemijo, nihče ni več imun. Če nas je trenutna zdravstvena kriza kaj naučila, je to zagotovo dejstvo, da virus ne pozna meja in kako odvisni smo od pomoči drugih. 

 

V nadaljevanju so se sodelujoči razgovorili o problematiki zdravstvenega varstva starejših v domovih za starejše, kjer je bila statistika obolelih in umrlih najslabša. “London school of economics je objavil graf, ki kaže na to da ima Slovenija daleč najslabši rezultat obravnave varovancev v domovih za starejše. Najnovejši podatki namreč kažejo, da je bilo 80%vseh smrti zaradi virusa Covid-19 prav v domovih za starejše.” Poslanka je problematizirala dejstvo, da je bila starejšim ljudem odrečena pravica do zdravstvene oskrbe in da so bili domovi spremenjeni v humane. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je deset varovancev umrlo v bolnišnicah, 68 pa v domovih. Fajonova opozarja, da omenjeni problem zahteva odziv in, da je nujno nameniti več denarja za javno zdravje, saj je to naše najdragocenejše bogastvo.

 

V razpravi so se sodelujoči spraševali tudi o nujnosti Evropske zdravstvene unije. ''Naša poslanska skupina S&D poziva k ustanovitvi Evropske zdravstvene unije, saj ne smemo dovoliti, da bi bili zdravniki in medicinsko osebje še kdaj izpostavljeni tako velikemu stresu. Potrebujemo bolj učinkovit pristop!'' Nekatere od prednosti, ki jih je poslanka izpostavila ob vzpostavitvi skupne zdravstvene unije, so: testiranje stresa zdravstvenih ustanov v EU, skupni odziv in uveljavljanje javnega zdravja kot temeljne pravice. Poudarila je, da potrebujemo več solidarnosti in da moramo zagotoviti enake možnosti za moderno zdravljenje in cenovno dostopno cepivo za vse. 

 

»Ključ do uspeha je v solidarnosti. EU je s svojimi omejenimi pristojnostmi pomagala ustaviti širjenje virusa. Zaprla je zunanje meje Unije, omogočila delovanje enotnega trga z uvedbo zelenih pasov – kar je bilo ključnega pomena za dobavo blaga in medicinske opreme, s sredstvi pa podprla raziskave za razvoj cepiva.» je dejala poslanka. Kot pomemben vidik je poslanka izpostavila tudi globalno sodelovanje preko zdravstvene diplomacije, saj se nobena država članica ne more soočiti s krizo sama. ''Ljudi ni treba strašiti s črnimi, sivimi ali roza scenariji. Stroka si v pogledih žal ni enotna. Nujna je čimprejšnja normalizacija zdravstva, ekonomije, šolstva, turizma, javnih prireditev. Morda se bomo morali navaditi živeti s korona virusom.”