Poudarili so, da vse več ljudi pridobiva svoje informacije o svetu pretežno ali pa celo izključno preko socialnih medijev. Širitvi izmišljenih zgodb, ki so bile predstavljene kot kredibilne, smo že bili priča. Ponarejene novice se zelo hitro širijo preko medijskih kanalov in po vsej EU predstavljajo naraščajoči problem, še posebej, ko so prisotne pred začetkom volitev, saj ogrožajo demokratični proces.
»Pozivamo Evropsko komisijo, da predstavi ukrepe za boj proti lažnim novicam in obenem za krepitev učinkovitosti medijev. Stremimo k uveljavitvi skupnih evropskih pravil in pravnih podlag, ki bodo zatirale lažne novice in nalagale odgovornost kršiteljem,” je dejala Tanja Fajon, podpredsednica skupine S&D, odgovorna za boj proti ekstremizmu.

Pojasnila je, da je širjenje lažnih novic povezano s porastom sovražnega govora na spletu. 
"S tem ko ljudje pridobivajo svoje informacijo zgolj od tistih, s katerimi delijo podobna prepričanja ali politična stališča, narašča ločevanje in sovražnost med opozicijskimi stranmi v političnem diskurzu. V kombinaciji z anonimnostjo objavljanja na spletu smo priča porastu nasilnih, rasističnih in seksističnih spletnih zlorab. Socialni mediji morajo v boju proti tovrstnemu sovražnemu govoru storiti več - odstraniti prepovedano vsebino in izbrisati uporabniške račune kršiteljev. Dosledno moramo varovati svobodo govora, a to ne pomeni, da smemo dopuščati širjenje groženj in zlorab,” je poudarila poslanka.