"Vprašanje potrditve ali zavrnitve sporazuma je razdelilo veliko število političnih skupin, med njimi tudi mojo politično skupino S&D, zato smo se odločili, da pri plenarnem glasovanju vsaka poslanka ali poslanec odloča po svoji vesti in sama sem glasovala proti potrditvi sporazuma," je po glasovanju povedala Tanja Fajon. 

Evropska komisarka za notranje zadeve Cecilia Malström je v razpravi poudarila, da gre za sporazum, ki v tem trenutku predstavlja najboljšo možnost za ureditev prenosa podatkov o potnikih, saj jasne alternative ni.  

Tanja Fajon je izrazila mnenje, da sporazum državljankam in državljanom EU ne zagotavlja standarda varovanja njihovih osebnih podatkov, ki ga le-ti uživajo na področju Evropske unije. "Najbolj zaskrbljujoče je dejstvo, da gre pri uporabi in prenosu evidenc za izjemno veliko količino podatkov o vsakdanjih letalskih potnikih in da določila sporazuma po mojem mnenju na zagotavljajo nujnih ukrepov za njihovo ustrezno varovanje," je povedala poslanka.

Nekateri nasprotniki sporazuma so bili tudi mnenja, da EU ne bi smela sprejemati sporazumov zgolj zato, ker je postavljena v položaj, kjer navidezno nima alternative. Poročevalka pristojnega odbora za Državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (LIBE) je ob tem poudarila, da so bili pretekli bilateralni sporazumi, doseženi z drugimi državami, z vidika varovanja državljanov EU boljši in da EU s tem postavlja nevaren precedens, na podlagi katerega bodo podobne sporazume zahtevale tudi drugi države. 

"Žal sprejeti sporazum tudi po mnenju strokovnjakov na daje zadostnih zagotovil pri najbolj občutljivih vprašanjih, kot so možnost profiliranja na podlagi podatkov o potnikih, obdelavi občutljivih podatkov ter pri t.i. procesih depersonalizacije in zakrivanja osebnih podatkov. S tega vidika je količina evidentiranih in prenesenih podatkov še toliko bolj zaskrbljujoča in žal tudi ZDA niso ravno zgled pri zagotavljanju temeljnih pravic, kar dokazujejo tudi primeri skrivnih zaporov obveščevalne službe CIA in sistematičnega nadzora newyorške policije nad muslimanskimi prebivalci New Yorka," je razglasitev potrditve sporazuma komentirala poslanka Tanja Fajon.