Evropska poslanka se je pridružila kritikam kolegov, da voditeljem Evropske unije tri leta po kolapsu Lehman Brothers, ki je sprožil "finančni cunami", še vedno ni uspelo doseči poštenega in učinkovitega odziva.
"Evropske vlade so naredile premalo in prepozno. Strah, nezaupanje in apatija Evropejcev je odraz finančne, gospodarske in politične krize, v kateri se je znašla Evropska unija. Izgubljamo mlado generacijo, izobražene in ambiciozne mlade ljudi. Ti namreč ostajajo brez profesionalnih in socialnih zgledov za prihodnost. Imamo evropske voditelje, ki se borijo za lastno politično preživetje, namesto da bi se borili za zaupanje in demokracijo, socialna načela in delovna mesta," je dejala evropska poslanka Tanja Fajon (S&D/SD).

"Rabimo nove pobude, spremeniti moramo smer. Ne moremo imeti več Evrope, če ta nima obraza oziroma ima voditelje, ki preprosto ne obstajajo. Nimamo karizmatičnih voditeljev ne na evropski, kaj šele na nacionalni ravni. Rabimo odgovorne voditelje, ki ne bodo podlegali populizmu in nacionalnim volilnim interesom. Uničujemo demokratično naravo evropskih institucij. Mladi ljudje to čutijo. Moramo jimo zagotoviti varno prihodnost in okolje, ki bo spodbujalo njihovo inovativnost. To mora biti naša ambicija," je še kritično opozorila Fajonova.

Evropa je v veliki nevarnosti, so se strinjali evropski poslanci Socialistov in demokratov v Varšavi. Ljudje želijo demokracijo in ne diktatorskih režimov. V Varšavski izjavi so med drugim zapisali, da "so evropski voditelji sprejemali odločitve brez Evropske komisije in le z majhnim nadzorom Evropskega parlamenta. Rezultat ni bilo le neučinkovito reševanje krize, temveč ustvarjanje ekonomskih in socialnih stroškov po vsej Evropski uniji."

Evropsko gospodarstvo tvega novo nazadovanje. Nezaposlenost in revščina še vedno naraščata, kot tudi frustracija med državljani. V S&D zato predlagajo alternativno agendo za oživljanje gospodarstva: vzpostavitev mehanizma za deljeno upravljanje z javnim dolgom v Evropi skozi evro obveznice, davek na finančne transakcije, zlato pravilo za javne investicije, koordinirano davčno strategijo za gospodarsko rast in zaposlovanje ter proračun EU, ki bo imel zadostna sredstva za igranje ključne vloge v smislu solidarnosti in spodbujanja rasti.

Evropska unija dolgoročno, z institucionalno reformo, rabi takšno gospodarsko upravljanje, da bodo odločitve na evropski ravni in v evro območju bolj učinkovite in bolj demokratične. "Čas je, da sprejmemo končne ukrepe, da zaščitimo naše gospodarstvo. Pozivamo Svet EU, da odloži nacionalne interese in nemudoma ukrepa za zaščito naših skupnih evropskih ciljev," so v skupni izjavi po Varšavskem zasedanju sklenili vodje nacionalnih delegacij S&D v Evropskem parlamentu.