Evropska poslanka Tanja Fajon (S&D/SD) je kandidatka Republike Slovenije za komisarko v prihodnji Evropski komisiji. Slovenska vlada je na včerajšnji seji sprejela odločitev o seznamu kandidatov za evropskega komisarja, na podlagi katerega se bo Jean Claude Juncker, predsednik prihodnje Evropske komisije, odločal, kdo bo Slovenijo zastopal v Bruslju v naslednjih petih letih. Ob Tanji Fajon, podpredsednici skupine Naprednega zavezništva socialistov in demokratov v Evropskem parlamentu in podpredsednici slovenskih Socialistov in demokratov sta na seznamu še premierka v odhodu mag. Alenka Bratušek (ZaaB) ter minister za zunanje zadeve v odhodu Karl Erjavec (DeSUS).

Poslanka Fajonova je ob imenovanju med drugim dejala: "Predlog vlade o imenovanju za kandidatko za komisarko je priznanje za moje dosedanje delo in 13-letne izkušnje med delom v Bruslju. Je velik izziv, ki zahteva vrhunsko poznavanje evropske politike in institucij, delovanje v skladu z evropskimi interesi in ne nazadnje tudi znanje tujih jezikov. Komisarje jeseni čaka zaslišanje v Evropskem parlamentu, kar bo resna preizkušnja za vsakogar na posameznem področju. V preteklosti se je že zgodilo, da kak kandidat preizkušnje ni prestal. Pričakujem, da bo tudi Juncker odločal na podlagi izkušenj iz evropske politike in rezultata majskih evropskih volitev.

Odločitev vlade, da pošlje v Bruselj seznam kandidatov, ni optimalna. Prav bi bilo, da bi posvetovanja začeli že pred tedni ali celo meseci in se sporazumeli o enem samem kandidati, kot tudi da bi temu primerno razpravljali o področju, ki bi ga ta pokrival. V vsakem primeru pa je včerajšnj odločitev vlade boljša od slabših, saj ne bomo zadnji med zadnjimi, ki bodo prisiljeni pobrati z mize, kar bo na njej še ostalo. Rada bi se zahvalila vsem, ki ste mi na tej točki pokazali zaupanje in podporo."

Odločitev o tem, kdo bo zasedel položaj slovenskega komisarja, bo znana, ko bo na voljo dokončen seznam imen in resorjev v novi sestavi Evropske komisije, predvidoma po odločitvi o novem visokem zunanjepolitičnem predstavniku, ki se pričakuje 30. avgusta.