Spoštovani,

Vedno sem v Evropskem parlamentu ponosno zastopala Slovenijo. Slovenijo, ki se je znala postaviti v bran demokraciji, človekovemu dostojanstvu, svobodi, pravni državi. Danes tega ponosa ne čutim.

Nikoli si nisem predstavljala, da bomo o moji državi govorili kot o prostoru, kjer oblasti skušajo utišati svobodne medije. A če v Sloveniji ne bi bilo zares nekaj narobe, o tem ne bi razpravljali. Danes boste slišali dve različni zgodbi. A resnica je ena in podpredsednica komisije jo je danes potrdila. 

Komunikacija predsednika vlade: šokantno napadanje novinarjev, naj omenim le en primer, ko je predsednik vlade na twitterju dve kritični novinarki označil za »odsluženi prostitutki«, diskreditacija javne radiotelevizije, kritičnega poročanja.

Nadaljujejo se finančno izčrpavanje Slovenske tiskovne agencije in pritiski na njenega direktorja ter poskusi spreminjanja medijske zakonodaje, ki bi omogočili bistveno večje politično vmešavanje.

Gre za spodkopavanje in stigmatizacijo javnih servisov v državi. 

Želim, da Slovenija predsedovanje Svetu EU opravi z odliko. Žal nismo na tej poti. Močno me skrbi, kaj bo še sledilo. 

Moji državi želim najboljše. A brez ukrepanja bo cena za politično ugrabitev medijev in neodvisnega novinarstva previsoka. 

Spoštovani. Niso ogrožena le naša zdravja, ogroženi sta svoboda medijev in naše demokracije.